المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

قياس تركيز مادة بنزوات الصوديوم الحافظة لبعض أنواع العصير المحلي والمستورد الموجود في الأسواق الليبية

الملخص
الحصول على الأغذية والمشروبات ذات نوعية جيدة كان وما يزال الهدف الرئيسي للإنسان منذ وجوده على سطح الأرض فسلامة الغذاء والشراب شرط أساسي لجودتها. والمقصود بسلامتها خلوها، أو احتواءها على تراكيز مضمونة ومسموح بها من اي مادة طبيعية او مادة اخرى قد تجعلها ضارة وخاصة المعلبات وما يضاف اليها اثناء التعليب لغرض منع فسادها وتعرضها للتلف ,والمواد المضافة هي أي مادة تستهلك كغذاء وتستخدم كمكون غذائي سواء كانت له قيمة غذائية ام لا من اجل تحقيق اغراض تصنيعية عديدة عند تحضيرها او تعليبها او نقلها او تخزينها وتصبح هذه المضافات جزء لا يتجزأ من المعلبات. أعتمدت هذه الدراسة على قياس تراكيز المادة الحافظة في بعض من عينات العصير المحلى والمستورد في ليبيا , فتم جمع 7 عينات من المحلات التجارية في مدينة الخمس , 3 عينات محلية و4 مستوردة وقيست تراكيز بنزوات الصوديوم ( المادة الحافظة) في هذه العينات وبمعدل مكررين لكل عينة حيث تم استخلاص بنزوات الصوديوم على شكل حمض بنزويك ثم قيس تركيز الحمض بالمعايرة المباشرة مع محلول قاعدي لعينات العصير المحلى والمستورد حيث كانت اقل قيمة واعلى قيمة لتركيز المادة الحافظة للعينات رقم (2,4) حيث بلغت (274.50ppm 1830- ) على التوالي بشكل عام تعتبر نتائج تركيز المادة الحافظة ضمن الحدود المسموح بها الا العينات (4 & 6) تجاوزت المواصفات القياسية حيث اعطت قيم لتركيز المادة الحافظة اكثر من (1000ppm).
Abstract
Obtaining good quality food and beverages has been and remains the main goal of man since he is on the surface of the earth. Safety of food and drink is a prerequisite for its quality. What is meant by its safety is that it is free, or it contains guaranteed and permitted concentrations of any natural substance or other substance that may make it harmful, especially canned food, and what is added to it during canning in order to prevent its corruption and its exposure to damage, and additives are any material that is consumed as food and used as a food ingredient whether it has a nutritional value or not In order to achieve many manufacturing purposes when they are prepared, canned, transported or stored, and these additives become an integral part of the cans. This study relied on measuring preservative concentrations in some of the local and imported juice samples in Libya. 7 samples were collected from shops in Al-Khoms, 3 local samples and 4 imported. Sodium benzoate concentrations were measured in these samples at a rate of two replications for each sample where Sodium benzoate was extracted in the form of benzoic acid and the acid concentration was measured by direct titration with a basic solution for the local and imported juice samples where the lowest value and the highest value for the preservative concentration of samples No. (2.4) reached (1830- 274.50ppm) respectively, in general it is considered Results of preservative concentration within pain limits Only samples (4 & 6) were allowed to exceed the standard specifications, as they gave values for preservative concentration more than (1000ppm).