المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

دراسة عملية الامتزاز الكيميائي لأيونات النحاس الثنائية على بعض أصناف قشور البرتقال

الملخص
إن ثمار البرتقال لها قيمة اقتصادية عالية حيث لوحظ في السنوات الأخيرة تزايد في الإنتاج وبالتالي تزايد في المخلفات من القشور والبذور المتبقية من العمليات الصناعية الغذائية والاستهلاك البشري. ولاستغلال هذه المخلفات وجد أن لديها قدرة على امتزاز أيونات المعادن. إن استخدام مواد مازة طبيعية في استخلاص أيونات المعادن يعتبر طريقة فعالة جدا، ومن مميزاتها حيث أنها تعتبر من الطرق الغير المكلفة والصديقة للبيئة. لذا تهدف هذه الدراسة لمقارنة كفاءة أربعة أنواع من قشور البرتقال (الكيني، النارنج، الدمي، ابوصرة) على امتزاز ايونات النحاس الثنائية من محاليلها المائية حيث تم العمل على تحديد بعض شروط الامتزاز وهي سرعة المزج والرقم الهيدروجيني ولوحظ ان نسبة ازالة ايونات النحاس الثنائية المعالجة عند الرقم الهيدروجيني pH2.8 وسرعة المزج 50 دورة في الدقيقة لعينات الكيني، النارنج، الدمي، ابوصرة كانت على التوالي 35.7، 28.57، 47.1، و32.85. وعند ( (pH 2.8وسرعة المزج 100 دورة في الدقيقة فكانت نسبة الازالة لأيونات النحاس الثنائية لعينات الكيني، النارنج، الدمي، ابوصرة كانت على التوالي 32.28، 25.71، 21.42، و 21.42. وعند نفس PH وسرعة المزج 150 دورة في الدقيقة فكانت نسبة الإزالة لأيونات النحاس الثنائية لعينات الكيني، النارنج، الدمي، و ابوصرة كانت على التوالي18.57، 32.85، 14.28 و 11.42.
Abstract
Orange fruits have a high economic value, as in recent years an increase in production has been observed, and thus an increase in orange peels and seeds left over from industrial food processes and human consumption. To exploit these wastes, it was found that they have the ability to absorb metal ions. Using natural adsorbents to extract metal ions is a very effective method, and one of the advantages is that it is an inexpensive and environmentally friendly method. Therefore, this study aims to compare the efficiency of four types of orange peels (Kenyan, Citrus aurantium, Dummy, and White) in absorbing double copper ions from their aqueous solutions, as work was done to determine some of the adsorption conditions, which are mixing speed and pH. The pH of 2.8 and the mixing speed of 50 rpm for the Kenyan samples, Citrus aurantium, and Demi were 35.7, 28.57, 47.1, and 32.85, respectively. At a pH of 2.8 and a mixing speed of 100 rpm, the copper ionic removal rates for the Kenyan, citrus, and sample samples were 32.28, 25.71, 21.42 and 21.42, respectively. At the same pH and mixing speed of 150 rpm, the removal rate of binary copper ions for the Kenyan, citrus, and samples was 18.57, 32.85, 14.28 and 11.42, respectively. The removal rates of binary copper ions for the Kenyan, Citrus, and Demi samples were fine at pH 6.4 and the mixing speed of 50 and 100 150 rpm, respectively, 69.28, 67.85, 61.42, 61.85 and 64.28, 59, 75, 64.28 and 75, 53.57, 75, 64.28. As for the removal rate of binary copper ions for the Kenyan, Citrus, and Demi samples, it is fine at pH10 and the mixing speed is 50 and 100 150 rpm, respectively, 55.71, 35.71, 50, 39.28 and 62.85, 37.85, 52.85, 50 and 55, 35.71, 46.42, 53.57. For the highest extraction rate, the mixing speed was 50 revolutions per minute for all orange peel samples, because the higher the mixing speed, the lower the extraction rate of the two copper ions, due to the saturation of the orange peel surface and its chemical equilibrium.