المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

Determination of mercury concentration in canned tuna fish at Libyan market

الملخص
في هذه الدراسة ، تم تحديد تركيز الزئبق (Hg) للأسماك المعلبة المباعة في الأسواق في ليبيا بواسطة مقياس طيف الامتصاص الذري للبخار البارد باستخدام جهاز تحليل الزئبق المباشر (DMA). تراوح تركيز الزئبق (Hg) في أنواع الأسماك المعلبة (العدد = 25) بين 0.087-7.542 مجم / كجم. ومن خلال نتائج الدراسة تبين ان هناك بعض العينات بها محتوى من الزئبق أعلى من الحدود المسموح بها. لذلك، هناك حاجة إلى مراقبة شاملة للمعادن الثقيلة في الأسماك المعلبة المستوردة والمحلية لتقييم سلامة هذه المنتجات فيما يتعلق بصحة الإنسان.
Abstract
In this study, Mercury (Hg) concentration of canned fish sold of markets in Libya was determined by cold vapor atomic absorption spectrophotometer using the Direct Mercury Analyzer (DMA). Mercury (Hg) concentration in canned fish brands (n=25) ranged between 0.087-7.542 mg/kg. Some of the samples had Mercury content higher than the acceptable limits. Therefore, comprehensive and intermittent monitoring of heavy metals in canned fish is needed to assess the safety of these products with respect to human health