المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

The Influence of Olive Harvest Timing on the Physicochemical Properties of Olive Oil in the Western of Libya

الملخص
تهدف هذه الدراسة إلى فحص تأثير الموقع الجغرافي وموسم حصاد الزيتون على التركيب الكيميائي وجودة زيت الزيتون في ليبيا. تم تحليل الخواص الفيزيوكيميائية، بما في ذلك الكثافة ونسبة الماء ومؤشر الانكسار والامتصاص وقيمة الحموضة (AV) وعدد البيروكسيد ومحتوى المعادن الثقيلة (النحاس والحديد) لعينات زيت الزيتون المتحصل عليها من منطقة جبل نفوسة(NM) (غريان(GR)، الزنتان(ZT)) ومنطقة سهل الجفارة (Aj ) (العزيزية (AZ) ). تم جمع العينات في بداية موسم عصر الزيتون (نوفمبر) وفي نهاية الموسم (فبراير). أظهرت النتائج اختلافات ملحوظة في قيمة الحموضة ورقم البيروكسيد بين العينات في بداية موسم العصر، تراوحت قيمة الحموضة بين 0.22٪ و 1.60٪، مع أدنى قيمة في عينات ZT وأعلى قيمة في عينات AZ. في نهاية الموسم، تراوحت قيمة الحموضة بين 1.62٪ و 3.03٪، وتم العثور على أدنى قيم في عينات GR، والتي تتوافق مع المواصفات القياسية الدولية. تراوحت قيم البيروكسيد من 3.97 إلى 6.7 مللي مكافئ/كجم في بداية الموسم، مع أدنى قيم في عينات AZ. في نهاية الموسم، تراوحت قيم البيروكسيد من 5.9 إلى 13.5 مللي مكافئ/كجم، وتم تسجيل أدنى قيم في عينات GR. على الرغم من زيادة قيمة البيروكسيد في عينات ZT، إلا أنها لم تتجاوز الحدود المسموح بها وفقًا للمواصفات القياسية الدولية. لاحظ الباحثون زيادة في محتوى النحاس والحديد في نهاية الموسم. جميع عينات زيت الزيتون الليبي من إنتاج العام 2022/2023 كانت صالحة للأكل وذات جودة عالية. لتعزيز القدرة التنافسية في التصدير مقابل الدول المجاورة، يوصي الباحثون بعصر الزيتون في بداية الموسم (من أكتوبر إلى ديسمبر). الكلمات المفتاحية: زيت الزيتون، وقت القطاف، الخواص الفيزيائية والكيميائية، قيمة البيروكسيد، قيمة الحموضة.
Abstract
This study examines the impact of geographical location and harvest month on the chemical composition and quality of Libyan olive oil. Physicochemical properties, including density, water content, refractive index, absorption, acidity value (AV), peroxide number, and heavy metal content (copper and iron), were analyzed for oil samples collected from the Nafusa Mountain (NM) area (Gharyan (GR)& Al-Zintan (ZT)); and the Al-Jafara Plain (AJ) area (Al-Aziziyah (AZ)). Samples were taken at the start (November) and end (February) of the pressing season. Results showed notable variations in AC. At the beginning of the season, AV ranged from 0.22% to 1.6%, with the lowest values in ZT samples and the highest in AZ samples. At the end of the season, AV ranged from 1.62% to 3.03%, and the lowest values were found in GR samples, meeting international standards. Peroxide number results also showed notable variations. Values ranged from 3.97 to 6.7 mEq/kg at the start of the season, with the lowest values in AZ samples. At the end of the season, peroxide numbers ranged from 5.9 to 13.5 mEq/kg, with the lowest values recorded in GR samples. Despite an increase in peroxide values in ZT samples, they remained within permissible limits.An increase in copper and iron content was observed towards the end of the season. All olive oil samples from the 2022/2023 production year were edible and of high quality. To enhance export competitiveness against neighboring countries, the researchers recommend pressing olives early in the season (October to December). Key words: olives oil, harvesting time,physicochemical properties, peroxide value, acidity value.