المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

دراسة مقارنة لجلد نوعين من أسماك التريليا والكوالي المصطادة من ساحل مدينة مصراته، ليبيا...... www.doi.org/10.62341/cmsl2421

الملخص
الملخص: يلعب جلد الأسماك دورا مهما في توفير العديد من الوظائف الفسيولوجيا للأسماك في بيئتها المحيطة. استخدم جهاز الميكروتوم الرخوي (4 mµ)، والصبغ الروتيني (Hematoxylin and eosin)، بالإضافة لمجهر ضوئي مزود بكاميرا رقمية، وذلك لدراسة جلد أسماك Mullus barbatus وScombr scombrus. أظهرت الدراسة الحالية أن جلد الأسماك مكون من ثلاث طبقات أساسية مرتبة في البشرة، والأدمة، وتحت الجلد. الدراسة النسيجية والقياسات الميكرومترية أظهرت أن البشرة والأدمة أكثر سمكا في أسماك الكاوالي يتراوح ما بين 71.91±5.21 µm و171.33±20.04 µm، مقارنة بأسماك التريليا والتي كانت 6.85±0.05µm و92.51±7.11 µm على التوالي. بينما كانت طبقة تحت الجلد أكثر سمكا في أسماك التريليا (501.65±27.81 mµ) مقارنة بأسماك الكاوالي (174.02±15.34 mµ). علاوة على ذلك وجدت المستقبلات الكهروستاتيكية في جلد أسماك التريليا، بينما لوحظت جيوب القشور العظمية في أدمة جلد أسماك الكاوالي. الدراسات النسيجية على جلد الأسماك تساهم في معرفة الاختلافات النسيجية لتكيف للمعيشة في البيئة المائية المحيطة. الكلمات المفتاحية: أسماك، جلد، بشرة، أدمة، تحت الجلد.
Abstract
The role of skin in fish is important providing mutli-physiological functions to fishes in surrounding environmental. In this study used rotary microtome, routine procedures of tissues preparation were followed and paraffin blocks were cut at 4µm, stained with Hematoxylin and eosin (H&E) and microscope with digital camera to studdy skin of Mullatus barbatus and Scomperscombrus.The currently study showed that, skin is composed of three tissue layers; epidermis, dermis and subcutis. Histological and morphometric studies revealed the epidermis and dermis of S. scombrus were 71.21±5.21 µm, 171.33±10.21 μm in thickness compare with M. barbatus which were 6.85±0.05 μm, 92.51±7.11 μm respectively. While the thickness of the subcutes layer in M. barbatus (501.65±27.81 μm) compared with S. scombrus (174.02±15.34 μm). Furthermore, A spread of electroreceptor in skin of M. barbatusw as observed, in addition to the presence of scale pockets in the dermis of the skin of S. scombrus. The structural variations of skin of fishes may reflect the various environmental difficulties that they confront. Histological study of fish skin contributes to understanding adaptations to life in the surrounding aquatic environment Keywords: Fishes, Skin, Epidermis, Dermis, Subcutes.