International Science and Technology Journal

Home < Articles < Article Details

تقييم آثار الملوحة على إنبات البذور و النمو المبكر لباذرات صنفين من نبات القمح Tritium aestivum L. في ليبيا

الملخص
تعد الملوحة من أكبر المشاكل البيئية الرئيسية التي تواجه العديد من بلدان العالم في مجال الزراعة حيث تؤثر على نمو وإنتاجية المحاصيل الزراعية كمحصول القمح الذي يعد من اهم المحاصيل الغذائية الرئيسية، خصوصا في ليبيا. تم اجراء هذه الدراسة في مختبر قسم علم النبات، كلية الآداب والعلوم قمينس، جامعة بنغازي. كان الهدف من الدراسة تقييم تأثير الملوحة على إنبات البذور والنمو الخضري المبكر للصنفين من القمح المحلي (كاسي وبحوث210) تحت اربعة تركيزات من كلوريد الصوديوم (300،200،100،50 ملي مول)، إضافة إلى الماء المقطر( الشاهد) . و اظهرت النتائج أن زيادة الملوحة أثرت سلبا على معظم مقاييس الإنبات المدروسة وأدت إلى إنخفاض في قدرة الإنبات بمقدار(25.3 و 21.4 %) لصنف كاسي وبحوث 210 على التوالي . تبين من خلال الدراسة ان زيادة تركيز الملوحة خفضت معنويا مقايس سرعة الإنبات في أصناف القمح المدروسة حيث نقص دليل الإنبات (GI) بمقدار (29.3،42.3%) ودليل معدل الإنبات (GRI) بمقدار(31.1 ،25.41%) ومعامل سرعة الإنبات(CVG) بمقدار(46.1، 32.1 %) و زادت من متوسط زمن الإنبات بمقدار (1.22 و 0.92 يوم) لصنف كاسي وبحوث210 على التوالي عند تركيز ( 300 ملي مول ). علاوة على ذلك، وجدت الدراسة أن الإرتفاع التدريجي في تركيز الملوحة اثر على صفات نمو الباذرات لكلا الصنفين، مما قلل من طول الرويشة والجذير و خفض من الوزن الطري والجاف، كما أشارت نتائج التجربة إن كلا الصنفين أظهر تحملا للملوحة العالية وخصوصا في مرحلة الإنبات مما يشير إلى ملاءتهما للزراعة و ينصح بإستخدمهما في الاراضي ألاكثرتأثرا بالملوحة ................ الكلمات المفتاحية: ..........الملوحة، القمح، صنف كاسي، صنف بحوث210 ، مقايسس الإنبات
Abstract
Salinity is one of the major environmental problems facing many countries in the agricultural sector, affecting the growth and productivity of agricultural crops such as wheat, which is one of the most important staple food crops, especially in Libya This study was conducted in the laboratory of the Department of Botany, Faculty of Arts and Sciences, Qaminis, Benghazi University. The aim of the study was to evaluate the effect of salinity on seed germination and early vegetative growth of two local wheat cultivars (Kassi and Buhuth 210) under four concentrations of sodium chloride (300, 200, 100, and 50 mM), in addition to distilled water (control). The results showed that increased salinity negatively affected most of the studied germination parameters and led to a decrease in germination capacity by (25.3 and 21.4%) for the Kassi and Buhuth 210 cultivars, respectively. The study revealed that increasing salinity concentration significantly reduced germination rates in the studied wheat varieties, decreasing the germination index (GI) by 29.3 and 42.3%, the germination rate index (GRI) by 31.1 and 25.41%, and the coefficient of germination velocity (CVG) by 46.1 and 32.1%. It also increased the mean germination time by 1.22 and 0.92 days for the Kassi and Buhuth 210 varieties, respectively, at a concentration of 300 mM. Furthermore, the study found that a gradual increase in salinity concentration affected the seedling growth characteristics of both varieties, reducing shoot and root length and decreasing fresh and dry weights. The results of the experiment also indicated that both varieties exhibited tolerance to high salinity, especially during the germination stage, indicating their suitability for cultivation. It is recommended that they be used in soils most affected by salinity.................. Keywords:...........Salinity, Wheat, Kassi, Buhuth210, Germination parameters. المقدمة