مجلة دراسات الإنسان و المجتمع
Human and Community Studies Journal
ISSN: 2710-0790 (Online)
ISSN: 2710-0782 (Print)
مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث و الدراسات في مجال العلوم الإنسانية و الاجتماعية تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة
الفجوة الغذائية وأثرها على الأمن الغذائي لمجموعة الحبوب في ليبيا
دراسة تحليلية للفترة(1995-2014م)
الباحث(ون): | - د . عبدالرزاق حسن الأمين قزيمة
|
المؤسسة: | جامعة الزاوية - كلية الاقتصاد |
المجال: | العلوم المالية و الاقتصادية و الاستثمار |
منشور في: | العدد الثامن عشر - أبريل 2022 |
الملخص
هدفت الدراسة إلى التعرف على أوضاع الأمن الغذائي لمجموعة الحبوب في ليبيا خلال الفترة (1995-2014م)، وذلك من خلال معرفة بعض التطورات الاقتصادية المتعلقة بالإنتاج والاستهلاك وحجم الفجوة الغذائية، انطلاقاً من إشكالية تأمين الأمن الغذائي للدولة محلياً في ظل عدة قيود تتعلق بتوفر المياه ومساحة الأرض الصالحة للزراعة وغيرها، وكذلك مسالة الاكتفاء الذاتي للغذاء من خلال دراسة بعض المؤشرات الاقتصادية مثل الواردات وأسعار السلع الأساسية. باستخدام المنهج الوصفي. وخلصت الدراسة إلى عدة نتائج أهمها: أن الموقف الغذائي للدولة الليبية في غاية الخطورة، حيث بلغ الإنتاج المحلي من الحبوب حوالي 25.75% من احتياجات السوق، وهذا يعني ان هناك فجوة غذائية لهذه المجموعة وصلت إلى حوالي 74.25% خلال فترة الدراسة (1995-2014) ، أما بالنسبة إلي كمية وقيمة الواردات وأسعارها لمجموعة الحبوب, تبين إن كمية الواردات تراوحت بين حد أدنى بلغ حوالي إلي 961 ألف طن وأعلى بلغ حوالي إلي 3431 ألف طن وبمتوسط بلغ حوالي إلي 2175.4 ألف طن, نمو سنوي معنوي بلغ حوالي 4.2 %, وبقيمة واردات لمجموعة الحبوب تراوحت بين حد أدنى بلغ حوالي 107.2 مليون دينار ليبي وحد أعلى بلغ حوالي إلي 826.7 مليون دينار وبمتوسط عام بلغ حوالي 461.7 مليون بمعدل نمو سنوي معنوي حوالي 10% خلال فترة الدراسة (1995 -2014), خلال فترة الدراسة.
Abstract
The study aimed to identify the food security situation of the cereal group in Libya during the period (1995-2014 AD), by knowing some economic developments related to production and consumption and the size of the food gap, based on the problem of securing food security for the state locally in light of several restrictions related to the availability of water and space The arable land and others, as well as the issue of food self-sufficiency by studying some economic indicators such as imports and prices of basic commodities. using the descriptive method. The study concluded several results, the most important of which are: that the food situation of the Libyan state is very dangerous, as the local production of grain reached about 25.75% of the market needs, and this means that there is a food gap for this group that reached about 74.25% during the study period (1995-2014). As for the quantity and value of imports and their prices for the group of grains, it was found that the quantity of imports ranged between a minimum of about 961 thousand tons and a higher of about 3431 thousand tons and an average of about 2175.4 thousand tons, a significant annual growth of about 4.2%, and the value of imports The grain group ranged between a minimum of about 107.2 million Libyan dinars and a maximum of about 826.7 million dinars, with a general average of about 461.7 million with a significant annual growth rate of about 10% during the study period (1995-2014), during the study period.