مجلة مفتوحة الوصول
المجلة الدولية للعلوم والتقنية
International Science and Technology Journal
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة
ينشرها
تحت إشراف
Estimation of sodium and potassium content in bottled water available in commercial markets
الباحث(ون): | - Sundus Almontasir
- Fatma Elhbeshi
- Fatma Abolgasem
|
المؤسسة: | Department of Environmental and Food Research- Libyan Biotechnology Research Center |
المجال: | تحلية و معالجة المياه، جودة المياه |
منشور في: | العدد الخامس و الثلاثون - أكتوبر 2024 |
الملخص
الغرض من هذه الدراسة تقييم جودة المياه المعبأة الأكثر تداولاً في مدينة طرابلس. حيث تم تقييم جودة نوعين من المياه المستوردة و30 نوعاً من المياه المعبأة المنتجة محلياً، باستخدام عينات مأخوذة عشوائيا من الأسواق التجارية لشركات مختلفة تنتج المياه المعبأة، ثم مقارنة النتائج بالمواصفات الليبية ومواصفات منظمة الصحة العالمية.
حيث تضمن تقييم بعض الخصائص الفيزيائية والكيميائية لمياه الشرب المعبأة مثل: الرقم الهيدروجيني، التوصيل الكهربائي، مجموع المواد الصلبة الذائبة، الصوديوم والبوتاسيوم. أظهرت نتائج الدراسة أن المياه المعبأة في منطقة الدراسة تتوافق مع إرشادات منظمة الصحة العالمية والمعيار الليبي، ولكن بمستويات أقل بكثير من الحد الأدنى والحد الأقصى للمعايير المسموح بها. وهذا له تأثير سلبي على صحة الإنسان لأن مياه الشرب ذات المحتوى المنخفض من الملح يمكن أن تؤدي إلى عدد من المشاكل الصحية، مثل: انخفاض ضغط الدم، هشاشة العظام، اختلال التوازن وفقدان الذاكرة وأمراض أخرى. وأشارت النتائج أيضاً إلى وجود تناقض بين المواصفات المدرجة على العبوات ونتائج فحص العينات التي تم فحصها داخل المختبر، ما يدل على أن قيم المواصفات المدرجة على العبوات لا تعكس بشكل دقيق المحتوى الفعلي لهذه العبوات.......................
الكلمات المفتاحية:........... مياه الشرب المعبأة، المواصفات القياسية، الخصائص الفيزيائية والكيميائية.
Abstract
The purpose of this study was to assess the quality of the most popularly traded bottled water in Tripoli. The quality of two types of imported water and 30 types of locally produced bottled water were assessed using samples taken from the commercial markets of different companies that produce bottled water. The outcomes were then compared to the Libyan standard and the World Health Organization's (WHO) guidelines. In this case, the assessment involved looking at a few physical and chemical characteristics of drinking water, such as pH, TDS (total dissolved solids), EC (electric conductivity), Na (Sodium), and K (Potassium). The study's findings demonstrated that bottled water in the study area complied with WHO guidelines and the Libyan standard, but it did so at much lower levels than the minimum and maximum allowable standards that were approved. This has a negative impact on human health because drinking water with low salt content can lead to a number of health issues, such as low blood pressure, osteoporosis, imbalance, memory loss, and other illnesses. The findings also indicated that there is a discrepancy between the specifications listed on the packages and the outcomes of the examination of the samples that were examined in the center's laboratories, indicating that the specification values listed on the packages do not accurately reflect the actual content of these packages...................
Keywords: .........Bottled drinking water, standard specifications, physical and chemical properties.