المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

الرئيسية < البحوث والدراسات < تفاصيل بحث أو دراسة

Evaluation of the prevalence of iron deficiency in girls at the university stage in Al-Bayda City, Libya

الملخص
يُعد نقص الحديد أحد أكثر حالات نقص التغذية شيوعًا بين طالبات الجامعات، والذي يؤثر سلبًا على الصحة العامة والتركيز والنشاط البدني. وعادةً ما يكون انخفاض مستويات الفيريتين في المصل علامة على هذا المرض. يهدف هذا البحث إلى دراسة العلاقة بين نقص الحديد والتغذية الصحية واستهلاك الكافيين والدورة الشهرية لدى الفتيات في المرحلة الجامعية بمدينة البيضاء، ليبيا. أُجريت هذه الدراسة في الفترة من 1 أبريل إلى 30 مايو عام 2025. واستهدفت طالبات جامعيات تتراوح أعمارهن بين 18 و22 عامًا. جُمعت عينات دم من 223 مشاركة بعد الحصول على موافقتهن، وأجبن على استبيان تضمن أسئلة تتعلق بالتغذية واستهلاك الكافيين وأنماط الدورة الشهرية. ثم نُقلت العينات إلى المختبر لقياس مستويات الفيريتين في المصل. كشفت هذه الدراسة أن 73% من طالبات الجامعات يعانين من نقص الحديد، بينما لم يُعانِ 27% منهن من نقص الحديد، مع انخفاض ملحوظ في مستويات الفيريتين في المصل لدى المجموعة التي تعاني من نقص الحديد مقارنةً بالمجموعة التي لا تعاني من نقص الحديد. لم يُلاحظ ارتباطٌ كبيرٌ بين العمر ونقص الحديد. علاوةً على ذلك، كشفت الإحصائيات عن علاقةٍ كبيرةٍ بين العادات الغذائية ونقص الحديد لدى المشاركين. كما أظهرت النتائج ارتفاعًا ملحوظًا في استهلاك مشروبات الطاقة لدى المجموعة التي تعاني من نقص الحديد. ولم تُلاحظ أيُّ فروقٍ كبيرةٍ في تناول الشاي أو القهوة أو انتظام الدورة الشهرية ونقص الحديد لدى المشاركات. وتشير نتائج هذه الدراسة إلى أن نقص الحديد يُمثل مشكلةً صحيةً شائعةً بين طالبات الجامعات، كما برزت عواملٌ أخرى عديدةٌ كمؤشراتٍ قويةٍ لنقص الحديد، مما يُعزز أهمية تأكيد الاشتباه السريري من خلال الفحوصات المخبرية، مثل مستويات الفيريتين في المصل.............. الكلمات المفتاحية:............ نقص الحديد؛ التغذية؛ الفيريتين؛ الفتيات الجامعيات
Abstract
One of the most prevalent dietary deficiencies among female college students is iron deficiency (ID), which has a detrimental impact on general health, focus, and physical activity. Low serum ferritin levels (SFLs) are usually a sign of this disease. The present investigation aims to examine the relationship between ID, healthy nutrition, caffeine consumption, and the menstrual cycle among girls at the university stage in Al-Bayda City, Libya. This study was conducted from April 1 to May 30 in 2025. It targeted female university students whose ages ranged from 18 to 22 years. Blood samples were collected from the 223 participants after obtaining their consent, and with responded to the questionnaire, which included questions related to nutrition, caffeine consumption, and menstrual cycle patterns. The samples were then transferred to the laboratory for measurement of SFLs. This study revealed that 73% of university female students were iron-deficient, while 27% were non-deficient, with SFLs markedly lower in the iron-deficient group compared to the non-deficient group. Age was not significantly associated with ID. Moreover, the statistics revealed a significant relationship between dietary habits and ID among the participants. Additionally, results showed energy drink intake was significantly higher in the deficient group. Also, no significant differences were found in tea or coffee and cycle regularity and ID among the participants. The findings of this study indicate that ID is a common health concern among female university students, and several other factors emerged as strong predictors of ID, reinforcing the importance of confirming clinical suspicion with laboratory assessments like SFLs.................... Keywords: ............Iron deficiency; nutrition; ferritin; university girls.