المجلة الدولية للعلوم و التقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9838 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث و الدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

Automation of pasta manufacturing process and its impact on cost and quality using PLCs

الملخص
الصناعات القديمة هي عمليات أنجزت بالتدخل المباشر للإنسان, حيث يدير ويشرف ويراقب عمل الآلات كلها ,وبذلك تتفاوت الكفاءة لكل آلة عن الأخرى, حيث قدرات العمال المشرفين المتفاوتة. ظهور التقنيات الجديدة والتطوير التقني كان محتمل ليحل محل الإنسان وتطوير العمليات الصناعية. في مصنع الباستا (المعكرونة) نستخدم تقنية التحكم المنطقي المبرمج لإدارة والتحكم في عمل كل المكائن. الأمر الذي يؤدي إلى تطوير وتبسيط العملية ،حيث سيتحول النظام اليدوي إلى نظام اتوماتيكي وهذا ما يسمى بعملية ألأتمتة. نظام التحكم المنطقي المبرمج(PLC ) له القدرة على ربط كل مكائن المصنع بإستراتيجية تحكم واحدة وبتسلسل منطقي, هذا التسلسل يترجم بكتابة برنامج التحكم الذي يتم تحميله على جهاز التحكم. البحث لن يزيد أو ينقص من عدد مكائن المصنع, لكنه يهدف إلى إدارة عمل المكائن ويحدد وقت تشغيل كل ماكنة بجهاز التحكم المنطقي مبرمج واحد. في مصنع المعكرونة تمت عملية التخطيط والتصميم وتطبيق خطة التحكم باستخدام التحكم المنطقي المبرمج لتحويل عملية التصنيع من عملية يدوية إلى عملية اتوماتيكية كاملة واحدة, بأقل تكلفة وزيادة في التحصيل, ولإنجاز هذا العمل يجب فهم جيد للنظام القديم وتقديم مجموعة تعديلات تقنية.
Abstract
The old Industrial, processes were accomplished by the direct intervention of humans so that managed all machines process by overseeing them. The efficiency of each machine varies from the other . where the abilities of workers supervisors varying. The emergence of new technologies and technical development has been possible to replace the machine shop rights. The pasta factory will use programmable logic control technology to manage the control system that controls all machines’ work. That leads to a development in the control method and a simplification or ease in the manual system . The PLC has ability to link all machines of the factory together by one control strategy with a logic sequence. This control strategy can be applied or translated by the writing of control program . The research does not aim at decreasing or increasing the factory machines number, but it aims at managing and controlling the work of machines and the duration of their operation by the PLC, this technique is called ON/OFF control. In the pasta manufacturing process, the researcher is to plan, design, and implement a control scheme based on PLC to transfer the manufacturing process in the pasta factory from a manual control process to a fully automated one. Realizing such a objective involves a careful study of the old control scheme and introducing several technical modifications.