المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

مجلة علمية محكمة ينشرها

تحت إشراف


مجلة مفتوحة الوصول

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

ينشرها

تحت إشراف

دراسة مقارنة معدلات تآكل حديد التسليح المنتج محلياً والمستورد في أوساط مائية مختلفة

الملخص
في هذه الدراسة تم حساب معدلات التآكل لحديد التسليح المحلي والمستورد الموجود بالسوق المحلي في الأوساط المائية التالية ( ماء الشرب ، ماء المطر ، ماء البحر ) بطريقة فقد الوزن في الأزمنة ( 192 - 960 ) ساعة في درجة حرارة الغرفة ، حيث أشارت النتائج المتحصل عليها أن أعلى معدل تآكل لحديد التسليح بنوعيه المحلي والمستورد كان في ماء البحر ، كما أشارت النتائج أيضاً أن حديد التسليح المحلي أقل تآكلا من حديد المستورد بفارق بسيط في جميع الأوساط المائية المستخدمة في هذه الدراسة ، كما تمت دراسة تأثير اضافة مركب أحادي هيدرات فوسفات الصوديوم ثنائية الهيدروجين (Sodium di hydrogen phosphate monohydrate) كمادة مثبطة للتآكل لحديد التسليح بنوعيه المحلي والمستورد في ماء البحر باعتباره الوسط الأكثر شراسة في تآكل الحديد، حيث أظهرت نتائج الدراسة أن نسبة كفاءة المثبط في حديد التسليح المحلي والمستورد كانت متقاربة، حيث وصلت في الحديد المحلي إلى 84.23% عند زمن 192 ساعة ( 8 أيام )، وفي الحديد المستورد وصلت إلى 83.53% عند زمن 192 ساعة ( 8 أيام ) ، ثم بدأت تتناقص كفاءة المثبط بمرور زمن التعرض حيث وصلت إلى 79.94% و 79.03% لحديد التسليح المحلي والمستورد على التوالي عند زمن التعرض 960ساعة ( 40 يوم) وبالرغم من ذلك تعتبر ذات فاعلية عالية نسبياً ، يمكن استخدامها كمادة مثبطة للحد من التآكل.
Abstract
In this study, the corrosion rates of the local and imported reinforcing iron present in the local market were calculated in the following water media (drinking water, rain water, sea water) in a manner that lost weight in the times (192 - 960) hours at room temperature, where the obtained results indicated that The highest rate of corrosion of the reinforced iron with its local and imported types was in sea water, and the results also indicated that the local reinforcing iron was less corrosive than the imported iron by a slight difference in all water media used in this study, and the effect of adding the compound of sodium phosphate dihydrogen dihydrogen was also studied ( Sodium di hydrogen phosphate monohydrate) as a corrosion inhibitor to its domestic and imported rebar in seawater as the most aggressive medium in iron corrosion, as the results of the study showed that the ratio of the efficiency of the damper in domestic and imported rebar was close, as it reached 84.23% in local iron when A time of 192 hours (8 days), and in imported iron it reached 83.53% at a time of 192 hours (8 days), and then the efficiency of the damper began to decrease with the passage of exposure time as it reached To 79.94% and 79.03% for domestic and imported rebar, respectively, at a exposure time of 960 hours (40 days). Although they are considered relatively highly effective, they can be used as an inhibitor to reduce wear.