المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

Study of Physical and Chemical Properties for Natural Groundwater with Their Contamination in Asbi'ah-Libya

الملخص
تم اجراء هذه الدراسة للتحقق من الجودة الفيزيائية والكيميائية للمياه الجوفية ودرجة تلوثها في منطقة الاصابعة الليبية. تمت مقارنة النتائج المتحصل عليها مع معايير الجودة العالمية لمياه الشرب. جُمعت العينات من خمسة آبار مياه جوفية بمنطقة الاصابعة. تم فحص العديد من المعايير بما في ذلك اللون ، الطعم ، الرائحة ، الأس الهيدروجيني ، المواد الصلبة الذائبة الكلية (TDS) ، صلابة الكالسيوم والمغنيسيوم ، الصلابة الكلية ، الحديد ، الفلورايد ، الأمونيا ، الفوسفات والكلوريد. أظهرت النتائج أن المياه الجوفية في منطقة الدراسة كانت ضمن الحدود المسموح بها من منظمة الصحة العالمية. على سبيل المثال ، كانت القيم القصوى لـ Fe ، PO4 ، F ، NH3 ، Cl هي (0.92 ، 0.16 ، 1.2 ، 0.05) مجم / لتر على التوالي. من جهة أخرى ، كان لبعض العينات تركيزات عالية قليلاً بالنسبة TDS (590 ملجم/لتر( والعسر الكلي(702 ملجم/لتر). تشترك معظم آبار المياه في التركيز العالي للعسر الكلي والذي قد يكون بسبب التكوينات الجيولوجية للأرض في منطقة الدراسة. هذه التراكيز العالية تجعل طعم الماء غير مقبول وغير مستساغ وبالتالي قد لا يمكن استخدام هذه المياه كمياه للشرب.
Abstract
The present work was carried out in order to investigate the physical and chemical quality of the Libyan Asbi'ah groundwater and the degree of its contamination. The achieved results were compared with international quality standards for drinking water. The samples were collected from five water wells of the Asbi'ah region. Several parameters were examined including Colour, Taste, smell, pH, total dissolved solids (TDS), Calcium and Magnesium Hardness, Total Hardness, Iron, Fluoride, Ammonia, Phosphate and Chloride. The results showed that the groundwater of Asbi'ah area were within the limitations of WHO Standards. For instance, the maximum values of Fe, PO4, F, NH3 and Cl were (0.92, 0.16, 1.2, 0.05)mg/L respectively. However, some samples had a bit high of concentrations for TDS (590mg/L) and Total Hardness (702mg/L). The most of the water wells shared the high concentration of Total Hardness which might be due to the earth geology of the studied area. This makes the water taste unacceptable and therefore, the water might not be used as drinking water.