المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

إصطناع Dicinnamalacetone من مستخلص القرفة Trans cinnamaldchyde لعلاج النوع الثاني لمرض السكرى

الملخص
cinnamaldehyde هو مركب نشط بيولوجياً والمكون الرئيسي لنبات القرفة, له العديد من الانشطة الدوائية بما في ذلك الاثار المضادة لمرض السكري من النوع الثاني. وفقًا للاتحاد الدولي للسكري (IDF-DA) لعام 2021)), تشير التقديرات إلى أن حوالي 576.6 مليون شخص في الفترة العمرية (20-70 سنة) يعيشون مع مرض السكري. ان ما يحدث في النوع الثاني من مقاومة خلايا الجسم لتأثير الأنسولين هو ناتج من خلل في خلايا بيتا. تهدف هذه الدراسة إلى استخلاص Trans cinnamaldehyde من القرفة كبديل طبيعي وبأقل اثار جانبية للجهاز الهضمي، تم استخدام جهاز التقطير البسيط لتقطير القرفة واستخدم قمع الاستخلاص لفصل الطبقتين العضوية والمائية. تم التخلص من المذيب العضوي بتقطيره والحصول علي السينمالدهيد كمادة فعالة نقية علي شكل سائل زيتي بلون أصفر. كانت درجة الغليان Trans cinnamaldehyde في المعمل مقاسة عند 248 OC . باستخدام هذا الزيت تم اصطناع %20.88 من Dicinnamalacetone علي شكل مادة صلبة صفراء اللون لتقدم كدواء مقترح لتجربة مدي الإيجابية لعلاج مرض السكري من النوع الثاني. كان مدي الانصهار المقاس لها عند (141-142 OC). تم شرح ميكانيكية النشاط لكل من Trans cinnamaldehyde وDicinnamalacetone في الجسم. وتم مناقشة آلية عمل تثبيط انزيمات α-amylase و α-glycosidase اثناء تناول الدواء. تم إجراء التجارب التأكيدية لتأكد من انه تم أستخلاص Trans cinnamaldehyde وإصطناع Dicinnamalacetone. الكلمات المفتاحية: Trans cinnamaldehyde, Dicinnamalacetone، القرفة، مرض السكري من النوع الثاني، الانزيمات
Abstract
Abstract: Trans Cinnamaldehyde is a bioactive compound and the main component of the cinnamon plant. It has many pharmacological activities, including anti-diabetic effects of type 2. According to the International Diabetes Federation (IDF-DA 2021), it is estimated that around 576.6 million people in the age group (20-70 years) are living with diabetes. What occurs in the second type of resistance of the body's cells to the effect of insulin is the result of a defect in the beta cells. The aim of this study is to extract Trans cinnamaldehyde from cinnamon as a natural alternative with minimal side effects to the digestive system. A simple distillation apparatus was used to distill cinnamon and an extraction funnel was used to separate the organic and aqueous layers. The organic solvent was removed by distillation, and cinemaaldehyde was obtained as a pure active substance in the form of a yellow oily liquid. The boiling point of Trans cinnamaldehyde was measured in the laboratory at 248 OC. By using this oil, 20.88% of Dicinnamalacetone was synthesized in the form of a yellow solid to be presented as a suggested drug for a positive trial for the treatment of type 2 diabetes. The measured melting range was (141-142 OC). The mechanism of activity of Trans cinnamaldehyde and Dicinnamalacetone in the body has been described. The mechanism of action of inhibition of α-amylase and α-glycosidase enzymes while taking the drug was discussed. Confirmation experiments were carried out to confirm that Trans cinnamaldehyde was extracted and Dicinnamalacetone was synthesized. Keywords: : Trans cinnamaldehyde, Dicinnamalacetone, Cinnamon, Type 2 diabetes, Enzymes.