مجلة مفتوحة الوصول

المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

ينشرها

تحت إشراف

The Effects of Heat Transfer Distribution between an Obliquely Smooth Flat Plate and Impinging Air Jet from a Circular Nozzle

الملخص
تم إجراء تجربة لإستكشاف تأثير ميل زاوية الصفيحة بزاوية ميل 45°و60°و90°. على نافث العمودي. تم تغيير ميل الزاوية عند ارقام رينولدز1.2013E04 و1.5E04 و2.3016E04 واخذ في عين الاعتبار تغير فوهة خروج النافث في حين أن نسبة بعد الصفيحة الهدف عن الفوهة الى القطر النفاث.(2 و4 و 6 و 8 ) . تم إستخدام كاميرا تعمل بالأشعة تحت الحمراء لتسجيل معامل انتقال الحرارة . حيث ان النتائج أظهرت ان معامل إنتقال الحرارة h أعلى في منطقة الركود وينخفض تدريجياً عند منطقة المخرج. كما ان تزداد درجة الحرارة بزيادة عدد رينولدز و انخفاض نسبة L / D.. أشارت النتائج ايضا إلى أنه بالنسبة لموقع معين، تزداد الإزاحة مع زيادة زاوية الصفيحة (أقل من 90 درجة)، وتحدث الإزاحة على جانب الضغط من الصفيحة. الكلمات المفتاحية :انتقال الحرارة .اصطدام الهواء .لوح املس مائل .شكل فوهة النفاث .التصوير الحراري.
Abstract
An experimental investigation is performed to study the effects of the plate angle, jet-to-plate spacing and Reynolds number on the local heat transfer distribution between an obliquely smooth flat plate and impinging circular air jet. In the tests, plate angles of 90°, 60°, and 45° were chosen, with 90° indicating a vertical stream. Depending on the nozzle situation jet-to-plate distance (L/D=2, 4, 6 and 8), its Reynolds number (1.2013E04,1.5E04 and 2.3016E04). Temperatures recorded from an infrared thermal imaging camera are used to assess the localized coefficients of heat transfer. The results show that the heat transfer coefficient, h is higher at the stagnation region and decreases gradually at the outlet region. The heat transfer coefficients increase with higher Reynolds numbers and a lower L/D ratio. In relation to the geometric impingement point, the displacement of the plate's minimum temperature point (region of maximal heat transfer coefficient) was measured. Results of experiments indicated that for a given position this displacement increases with increasing the plate angle (less than 90°), and the displacement occurred on the compression side of the plate. Keywords: Heat transfer .air impingement .Obliquely flat .Nozzle shape .Thermal imaging.