المجلة الدولية للعلوم والتقنية
International Science and Technology Journal
مجلة علمية محكمة ينشرها
تحت إشراف
مجلة مفتوحة الوصول
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة
Physiochemical properties of chitosan extracted from shrimp shells caught in Libyan coast
الباحث(ون): | - Rabya A. Lahmer
- Faiza M. Altuaty
- Tawfik M. Hassan
- Thuraya A. Abuhlega
- Faten L. Alfazani
|
المؤسسة: | Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Tripoli. Tripoli, Libya Marine Biology Research Center, Tripoli, Libya |
المجال: | علوم الاغذية والزراعة وعلوم النبات |
منشور في: | العدد الرابع و الثلاثون - أبريل 2024 |
الملخص
تهدف هذه الدراسة إلى تقييم إمكانية استخلاص الكيتوزان المستخرج من الجمبري المستخرج من الساحل الليبي ، لدراسة بعض خواصه الفيزيوكيميائية ، وتصنيفه مقارنة بتلك المستخرجة من الجمبري المستورد المتوفر في السوق الليبي بطرابلس. تمت دراسة الخصائص الفيزيائية والكيميائية للكيتوزان بما في ذلك قدرة ربط الدهون (FBC) ، وسعة ربط الماء (WBC) ، والإنتاجية ، والقابلية للذوبان ، ومحتوى الرطوبة ، والرماد ، والبروتين ، والدهون ، ودرجة نزع الأسيتيل من الكيتوزان. أظهرت النتائج أن المحتوى الرطوبي كان 28.025٪ في قشور الجمبري غير المعالجة. احتوت عينة الكيتين على 10.166٪ رطوبة مقارنة بـ 2.677٪ فقط في عينة الكيتوزان. احتوت قشور الجمبري الطازج على 4.70٪ رماد بينما كان محتوى الرماد في العينة المستوردة 53.62٪. سجلت عينات الكيتين و الكيتوزان المستخرجة 0.45٪ و 2.05٪ محتوى رماد على التوالي. قشور الجمبري المحلية تحتوي على 28٪ من البروتين. تم العثور على 4.16٪ بروتين في مستخلص الكيتين من قشور الجمبري التي تم جمعها محليًا ، مقابل 0.098٪ في مستخلصات قشور الجمبري المستوردة. كما احتوت عينات قشور الجمبري المحلية على 0.668٪ دهون مقابل 5.86٪ دهون في العينات المستوردة. احتوى الكيتين و الكيتوزان المستخلصان من قشور الجمبري المحلية على 0.74٪ و 2.50٪ دهون على التوالي. الشيتوزان المستخرج من قشور الجمبري المستورد يحتوي على دهون 7.307٪. بلغ إنتاج الجمبري الطازج 14.04٪ من الكيتوزانو 0.329٪ مستخلص الكيتوزان من قشور الجمبري المحلي مقابل 8.5٪ مستخلصات قشور الجمبري المستورد. تم العثور على درجة نزع الأسيتيل 9.944 في الكيتوزان المستخرج من كل من المحلي والمستورد. كانت قابلية ذوبان الكيتوزان المستخرج من قشور الجمبري المحلي 0.329٪ ، مقابل 8.5٪ ذوبان الكيتوزان المستخرج من قشور مستوردة. وبالتالي ، فإن قابلية ذوبان الكيتوزان المستخرج محليًا أضعف نسبيًا. وجد أن قدرة الارتباط بالماء (WBC) للكيتوزان المستخرج من قشور الجمبري المحلية والمستوردة بلغت 485.6٪ و 483.2٪ على التوالي. أظهرت قدرة الكيتوزان المستخرج من قشور الجمبري المحلية قدرة ربط الدهون (FBC) بنسبة 611٪ مقابل قدرة 764٪ من الشيتوزان المستورد. بالرغم من نجاح هذه الدراسة في استخلاص الكيتين و الكيتوزان من قشور الجمبري المحلية والمستوردة باستخدام المعالجة الكيميائية ، إلا أن إنتاج الكيتوزان كان ضعيفاً بشكل ملحوظ مقارنة بالدراسات السابقة.
الكلمات المفتاحية: القدرة على ربط الدهون، الجمبري الطازج، الخواص الفيزيائية والكيميائية، ذوبان الكيتوزان.
Abstract
This study aims to assess the possibility of extracting chitosan extracted from shrimp collected from the Libyan coast, to study some of its physiochemical properties, and to classify it compared to those extracted from imported shrimp available in the Libyan market in Tripoli. The physical and chemical properties of chitosan were studied including fat-binding capacity (FBC), water-binding capacity (WBC), throughput, solubility, moisture content, ash, protein, lipid, and degree of deacetylation of chitosan. The results showed that the moisture content was 28.025% in the untreated shrimp shells. The chitin sample contained 10.166% of moisture, compared to 2.677% only in the chitosan sample. Fresh local shrimp shells contained 4.70% ash, whereas the ash content in the imported sample was 53.62%. The extracted chitin and chitosan samples recorded 0.45% and 2.05% ash content, respectively. Local shrimp shells contained 28% of protein. 4.16% protein content was found in chitin extract from locally collected shrimp shells, against 0.098% in extracts from imported shrimp shells. Moreover, local shrimp shell samples contained 0.668% of fat, against 5.86% fat content in imported samples. Chitin and chitosan extracted from local shrimp shells contained 0.74% and 2.50% fat, respectively. Chitosan extracted from imported shrimp shells had a fat content of 7.307%. Fresh shrimp yielded 14.04% of chitosan, with a 0.329% the chitosan extracts from the local shrimp shells, compared to 8.5% extracts from the imported shrimp shells. A deacetylation score of 9.944 was found in chitosan extracted from both local and imported chimpanzees. The solubility of chitosan extracted from domestic shrimp shells was 0.329%, against an 8.5% solubility of chitosan extracted from imported shells. The solubility of locally extracted chitosan is, therefore, comparatively weaker. The water-binding capacity (WBC) of chitosan extracted from local and imported shrimp shells were found to be 485.6% and 483.2%, respectively. The ability of chitosan extracted from local shrimp shells showed a fat binding capacity (FBC) of 611% against a capacity of 764% of imported chitosan. Although this study succeeded in extracting chitin and chitosan from local and imported shrimp shells using chemical treatment, chitosan production was significantly poor, compared to previous studies.
Keywords: Fat binding capacity, Fresh shrimp, Physiochemical properties, Solubility of chitosan