المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

تأثير الاستبدال الجزئي لمسحوق نوى نخيل التمر كمصدر طاقة بديل للحبوب في العليقة على الأداء الإنتاجي لدجاج اللحم

الملخص
في هذه الدراسة، تم استخدام 160 كتكوتًا غير مجنسة من سلالة كوب بعمر يوم واحد وبمتوسط وزن 45 جرام لدراسة تأثير الاستبدال الجزئي لمسحوق نوى نخيل التمر كمصدر طاقة بديل للحبوب في العليقة على الصفات الإنتاجية لدجاج اللحم. تم تربية الكتاكيت في حظيرة دواجن مغلقة في منطقة عين زارة طرابلس، ليبيا، خلال الفترة من(10/9/2022) إلى(23/10/2022)، بنظام تربية أرضي. وزعت الكتاكيت بشكل عشوائي على أربع معاملات لكل معاملة 40 كتكوت وشملت كل معاملة أربع مكررات (10 كتاكيت لكل مكرر)، غذيت الكتاكيت بعلف بادي لحم 23 % بروتين حتى عمر 21 يومًا، ثم استبدل بعلف مكمل لحم (20%) بروتين حتى نهاية فترة التجربة، استبدلت الحبوب في العلائق البادي والمكمل جزئيا بمسحوق نوى التمر بنسب (0، 3، 5، 7%)للمعاملات الأولى (الشاهد) والثانية والثالثة والرابعة على التوالي، وقد كانت المعاملات التجريبية متساوية في النيتروجين (23%) والسعرات الحرارية (3200 سعرة حرارية/كجم)، اتبع نظام التغذية الحرة، حيث قدم العلف والماء للكتاكيت طوال فترة الدراسة والتي استمرت ستة أسابيع، مع مراقبة درجات الحرارة، كما تم تربية الكتاكيت تحت نفس الظروف البيئية، والتي تضمنت الإضاءة والتهوية والفرشة والعمالة الثابتة والبرنامج العلاجي والوقائي والتحصينات طوال فترة إجراء التجربة. وقد شملت الدراسة أيضًا تحديد متوسط زيادة الوزن، وكمية العلف المستهلكة، ومعامل التحويل الغذائي، ومعدل النفوق لعمر (42 يوم) للطيور. أظهرت نتائج هذه الدراسة وجود تأثر معنوي (P≤0.05) لإضافة مسحوق نوى التمر في علائق دجاج اللحم على الزيادة الوزنية والكفاءة الغذائية للطيور مقارنة بمعاملة الشاهد، حيث أدت إضافة مسحوق نوى التمر بنسب (3، 5، 7%) على التوالي في العليقة إلى تحسن في الزيادة الوزنية والكفاءة الغذائية، كذلك بينت النتائج انه كلما زاد مستوى الإضافة إلي العليقة زادت قيمة الزيادة الوزنية وتحسنت الكفاءة الغذائية، وان أفضل زيادة وزنية كانت عند مستوى الإضافة (7%)، يليها مستوى الإضافة (5%)، ثم مستوى الإضافة (3%) على التوالي مقارنة بمستوى معاملة الشاهد (0%).من ناحية أخرى سجلت أفضل كفاءة غذائية للمعاملة الرابعة (7%) والثالثة (5%) مقارنة بمعاملة الشاهد (0%)، في حين لم توجد روق ذات دلالة إحصائية فيما يتعلق بكمية العلف المستهلك، وكذلك معدل النفوق بين جميع المعاملات، حيث كانت قيم المتوسطات متقاربة فيما بينها. بناءً على النتائج، يمكن أن يكون استخدام نوى التمر كمصدر طاقة بديل للحبوب ذو أهمية في البلدان التي تنمو فيها أشجار النخيل، مما يمكن أن يوفر بعض الحبوب الهامة للاستهلاك البشري. الكلمات المفتاحية: نوى التمر، الأداء الإنتاجي، دجاج اللحم، الزيادة الوزنية، الكفاءة الغذائية.
Abstract
In this study, 160 unsexed day-old Cobb broiler chicks were utilized to investigate the impact of incorporating various levels of date palm kernel powder into broiler chicken diets on productive performance. The chicks were raised in a closed poultry barn in Ain Zara, Tripoli, Libya, from September 10, 2022, to October 23, 2022, using a floor-rearing system. The study comprised four different dietary treatments, in addition to a control treatment, with chicks randomly and replicatively distributed. Each treatment consisted of four replications, and each replication included ten chicks. Date palm kernel powder was added at levels of 0%, 3%, 5%, and 7% to the first (control), second, third, and fourth treatments, respectively, during the starter and grower phases. The experimental treatments were uniform in nitrogen (23%) and caloric content (3200 kcal/kg). A free-choice feeding system was implemented, providing feed and water to the chicks throughout the six-week study period, with temperature monitoring. The chicks were raised under consistent environmental conditions, including lighting, ventilation, bedding, labor, and a comprehensive therapeutic, preventive, and vaccination program throughout the experimental period. The study also encompassed evaluating average weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, and mortality rate for 42-day-old birds. Results demonstrated a significant (P≤0.05) effect of adding date palm kernel powder to broiler chicken diets on weight gain and feed efficiency compared to the control treatment. Sequential addition of date palm kernel powder at levels of 3%, 5%, and 7% led to improvements in weight gain and feed efficiency. Additionally, higher levels of addition resulted in enhanced weight gain and feed efficiency, with the optimal weight gain observed at the 7% addition level, followed by the 5% addition level, and then the 3% addition level, in comparison to the control treatment (0%). Conversely, the best feed efficiency was recorded for the fourth (7%) and third (5%) treatments, respectively, compared to the control treatment (0%). No statistically significant differences were noted in feed consumption and mortality rate among all treatments, as mean values were similar. Based on the results, utilizing date palm kernel as an alternative energy source to grains could be significant, especially in regions where palm trees are cultivated, providing essential grains for human consumption. Keywords: Date kernel, productive performance, broiler, weight gain, feed efficiency.