المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

مجلة علمية محكمة ينشرها

تحت إشراف


مجلة مفتوحة الوصول

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

ينشرها

تحت إشراف

Investigation by AAS and UV-VIS Spectroscopic methods to estimate some heavy metal concentration, Salinity, and pH in Tuna cans from El-Bayda Markets, Libya

الملخص
تم استخدام التحليل الطيفي للامتصاص الذري اللهب (AAS) والقياس الطيفي الضوئي (UV-VIS) لتكوين المعقدات مع النحاس والكروم لتحديد المعادن الثقيلة في أربعة أنواع من علب التونة (دورف، الوفاء، السكيبجاك والمارينا) المباعة في الأسواق العالمية. أسواق مدينة البيضاء ليبيا. وخلصت الدراسة إلى أنه بالمقارنة مع المواصفات القياسية الليبية لكل من علب التونة المحلية والمستوردة، فإن المكونات المحددة للتحليل (Cu, Pd, Cd) تتواجد في لحم التونة بكميات ممتازة إلى حد ما بالنسب التالية: (0.2340، 0.0589، 0.2378 جزء في المليون) على التوالي. يتم إعطاء ملوحة المحلول الملحي كنسبة مئوية (0.82%، 1.16%، 0.67%، 0.60%)، على التوالي. أما مستويات الرقم الهيدروجيني للتونة فهي (6.02، 5.81، 5.62، 5.80) على التوالي. ولذلك يمكننا أن نستنتج أن جميع علب التونة التي تم اختبارها في هذه الدراسة مطابقة للمواصفات القياسية الليبية. وذلك لأن المراكز الليبية المتخصصة في فحص المنتجات تقوم بمراقبة المنتجات عن كثب للتأكد من خلوها من العناصر الثقيلة أو ضمن الحدود المسموح بها بحيث لا تحتوي على أي مسببات الأمراض أو العناصر النزرة عند وصولها إلى المستهلكين. الكلمات المفتاحية: التونة، الكادميوم، النحاس، الرصاص، التحديد الطيفي، البيضاء، ليبيا.
Abstract
A flame atomic absorption spectroscopy (AAS) and spectrophotometric (UV-VIS) determination of the formation of complexes with copper and chromium were used to identify heavy metals in four types of tuna cans (Dwarf, Al-Wafa, Skipjack and Marina) sold in the markets of the city of El-Bayda, Libya. The study concluded that, compared to the Libyan standard specifications for both local and imported tuna cans, the components specified for analysis (Cu, Pd, Cd) are present in tuna meat in fairly excellent quantities in the following ratios: (0.2340, 0.0589, 0.2378 parts per million) respectively. The salinity of the brine is given as a percentage (0.82%, 1.16%, 0.67%, 0.60%), respectively. The tuna pH levels are (6.02, 5.81, 5.62, 5.80), respectively. Therefore, we can draw the conclusion that all of the tuna cans tested in this study complies with Libyan standard specifications. This is because Libyan centers that specialize in product examination are closely monitoring the products to make sure they are free of heavy elements or within permissible limits so that they don't contain any pathogens or trace elements when they reach consumers. Keywords: Tuna, cadmium, copper, lead, spectrophotometric determination, EL-Beida, Libya