المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

الأثر الاليلوباثى لمخلفات البرسيم المصري على انبات ونمو محصول القمح

الملخص
أجريت التجربة خلال الموسم 2021/2022 بتصميم عشوائي تام في ثلاثة مكررات لمعرفة مدى تأثير مخلفات البرسيم المصري في التربة في انبات ونمو محصول القمح. تمت الزراعة في اصص نصف قطره 10سم ارتفاعه 25 سم و بكثافات زراعية مختلفة من البرسيم المصري ( 0.5،1،1.5 ،2) جم إلى جانب معاملة الشاهد تم حصد البرسيم بعد شهرين من الزراعة وقلب مخلفاته في التربة وتم عقبه زراعة محصول القمح وكانت النتائج كالاتي: • وجود فروقا عالية المعنوية في تأثير التراكيز المختلفة لمخلفات نبات البرسيم على إنبات ونمو محصول القمح فقد اعطت الكثافة الزراعية (0.5 جم) من البرسيم اعلى نسبة انبات وصلت الى (63 %) متفوقة على معاملة الشاهد وتبع ذلك انخفاض في نسبة الانبات بزيادة معدلات زراعة البرسيم حيث سجل التركيز 2 جم اقل نسبة انبات انخفضت الى (50%). لوحظ كلما زاد تركيز مخلفات نبات البرسيم في التربة قل طول البادرة (الريشة والجذير). حيث انخفضت من (17.0, 16.33, 31.0) سم عند كثافة زراعية للبرسيم 0.5 جم الى (9.7, 12.33, 12.33) عند زيادة كثافة البرسيم الى 2 جم. • التناقص في مؤشرات النمو المتمثلة في طول النبات والمساحة الورقية قد انعكس بالتالي على الوزن الغض والجاف للنبات عند زيادة تركيز مخلفات نبات البرسيم بزيادة معدل الكثافة النباتية أعطت كثافة البرسيم 0.5 ا على المتوسطات لطول السنبلة (4.00 سم) طول السفا 13.33 (سم). • أعطت كثافة البرسيم 0.5 م أعلى المتوسطات لعدد سنيبلات وحبوب السنبلة وزن الحبوب متفوقا على كل من معاملة الشاهد والتركيزات الاعلى من مخلفات البرسيم المتبقية غي التربة. • اظهرت نتائج الدراسة ان مخلفات نبات البرسيم الموجودة سابقًا في التربة سببت تدهورا في نسبة الإنبات واختزال لمحصول القمح من حيث النمو والإنتاجية........... الكلمات المفتاحية:........ مخلفات البرسيم - محصول القمح - دورة زراعية - صفات النمو .
Abstract
An experiment was conducted during the 2021/2022 season with a completely randomized design in three replicates to determine the extent of the effect of Egyptian clover residues in the soil on the germination and growth of the wheat crop. It was Sowing in pots with a radius of 10 cm and a height of 25 cm, with different planting densities of a Egyptian clover (0.5, 1, 1.5, 2) In addition to the treatment of the control, the clover was harvested a month after planting, its residues were stirred into the soil, and the wheat crop was then planted. The results were as follows: • There are highly significant differences in the effect of different concentrations of Egyptian clover plant residues on the germination and growth of the wheat crop. The planting density (0.5 g) of Egyptian clover gave the highest germination rate, reaching (63%), and superior to the control treatment. This was followed by a decrease in the germination rate with increasing Egyptian clover densities. Where the concentration of 2 gm recorded the lowest germination rate, which decreased to (50%). It was observed that the higher the concentration of clover plant residues in the soil, the shorter the length of the seedling, shoot and root. It decreased from (17.0, 16.33, 31.0) when the clover Sowing density was 0.5 g to (9.7, 12.33, 12.33) when the Egyptian clover density increased to 2 g. • The decrease in growth indicators represented in plant length and leaf area was subsequently reflected in the fresh and dry weight of the entire plant. When the concentration of clover plant residues was increased by increasing the plant density rate, the clover density of 0.5 gave the highest averages for spike length (4.00 cm) and the length of awns 13.33 (cm). • The density of 0.5 g clover gave the highest averages for the number of spikelets, grains per spike, and grain weight, superior to both the control treatment and the highest concentrations of clover residues remaining in the soil. • The results of the study showed that clover plant residues previously present in the soil caused deterioration in the germination rate and a reduction in the wheat crop in terms of growth and productivity................ Keywords: ........alfalfa residues - wheat crop - agricultural cycle - growth characteristics.