المجلة الدولية للعلوم والتقنية

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

مجلة علمية محكّمة تهتم بنشر البحوث والدراسات في مجال العلوم التطبيقية، تصدر دورياً تحت إشراف نخبة من الأساتذة

تأثير أضافة الاسمدة العضوية والمعدنية على بعض خصائص التربة ونمو نبات الشعير بجنوب الجبل الاخضر. ليبيا

الملخص
تعتبر ترب Aridisols السائد بجنوب الجبل الاخضر ذات صفات متدهورة تؤثر على حالتها الخصوبية وقدرتها الانتاجية، لذلك نفذت التجربة بجنوب الجبل الاخضر على دائرة عرض 32.515751° وخط طول 21.343510°، لدراسة تأثير السماد المعدني والعضوي على بعض خصائص التربة وصفات محصول الشعير صنف الريحان. تم اضافة سماد النيتروجين بمعدل 0-50-100-150 كجم.النيتروجين.هـ-1 ومخلفات العضوية (مخلفات الكرنب) 0-10-20-30 طن.هـ-1. صممت التجربة عامليه بالقطع المنشقة لمرة واحدة لعاملين. تبين من النتائج ان اضافة السماد المعدني ادى الى زيادة معنوية في المادة العضوية بمتوسط 1.36% وفي التسميد العضوي بمتوسط 1.56% وانخفاض نسبي في الكثافة الظاهرية في جميع المعاملات، أدت ايضًا الى زيادة النمو المطلق للمحصول في التسميد المعدني بمتوسط 18جم.م2.يوم-1 والتسميد العضوي بمتوسط 17.25جم.م2.يوم-1 ومعدل استدامة المحصول في التسميد المعدني 31جم.م2.يوم-1 والتسميد العضوي 31.75جم.م2.يوم-1 وارتفاع المحصول في التسميد المعدني بمتوسط 57.60 سم والتسميد العضوي 56.04 سم ووزن الحبوب 1000حبة بمتوسط في التسميد المعدني 1.38 وفي التسميد العضوي 1.41. من خلال النتائج يلاحظ ان هناك تأثير ايجابي على خصائص التربة وصفات المحصول ولفترات استمرت خلال مراحل نمو المحصول بالإضافة الى تأثير المضاد لمخلفات العضوية (للكرنب) على نمو نباتات منافسة للمحصول مما يعطي مؤشر على قدرة التربة على الاحتفاظ بالمحتوى العضوي لفترات زمنية اطول تحت تأثير الظروف السائدة لمنطقة الدراسة التي قد تساهم في زيادة سرعة تحلل المادة العضوية وفقدها وهذا الفارق النسبي يكون له اهمية اقتصادية وزراعية من حيث الاستدامة وتحسن خصائص التربة واتباع برامج الزراعة المحافظة........... الكلمات المفتاحية: ..... جنوب الجبل الاخضر، محصول الشعير، الاسمدة المعدنية، الاسمدة العضوية (مخلفات الكرنب)، خصائص التربة.
Abstract
The soils of Aridisols that prevail in South Jabal Al Akhdar are considered to have degraded characteristics that affect their fertility state and production capacity. Therefore, the experiment was carried out in South Jabal Al Akhdar at a latitude of °32.515751 and a longitude of °21.343510, to study the effect of mineral and organic fertilizer on some soil properties and barley crop characteristics. Nitrogen fertilizer was added at a rate of 0-50-100-150 kg.N.ha-1 and organic waste at 0-10-20-30 tons.ha-1. The experiment was designed to be divided into pieces once for two workers. The results showed that adding mineral fertilizer led to a significant increase in organic matter by an average of 1.36% and in organic fertilization by an average of 1.56% and a relative decrease in bulk density in all treatments. It also led to an increase in absolute crop growth with mineral fertilization by an average of 18 gm.m2. Day-1 and organic fertilization with an average of 17.25 gm.m2. Day-1 and the crop sustainability rate for mineral fertilization is 31 gm.m2.day-1 and for organic fertilization is 31.75 gm.m2.day-1. The yield height for mineral fertilization is an average of 57.60 cm and for organic fertilization is 56.04 cm. The grain weight is 1000 grains with an average of 1.38 in mineral fertilization and 1.41 in organic fertilization. Through the results, it is noted that there is a positive effect on the properties of the soil and the recipes of the crop for periods that continued during the stages of the growth of the crop, which indicates the soil's ability to keep the organic content for longer periods under the influence of the climatic conditions of the study area that contributes to increasing the speed and loss of organic matter and this relative difference It has economic and agricultural importance in terms of sustainability, soil characteristics and the follow -up of conservative agriculture programs recommended by most relevant international organizations........... Keywords: ......South Jabal Al Akhdar- barley crop- mineral fertilizer- organic fertilizer -soil properties.