Open Access Journal

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Supervised by

تقدير تركيز بنزوات الصوديوم في بعض أنواع مشروبات الطاقة المستوردة والمتداولة في السوق المحلي

الملخص
تعتبر المواد الحافظة من المواد ذات الأهمية الكبيرة في الصناعات الغذائية، وذلك لمنع نمو البكتيريا أثناء عمليات تخزين ونقل المواد الغذائية حيث أن التراكيز العالية من هذه المضافات لها تأثيرات ضارة على صحة الإنسان، وتسبب العديد من المشاكل الصحية، ومن أكثر المواد الحافظة استخداما مادة بنزوات الصوديوم، التي تستخدم لحفظ العديد من المواد الغذائية المصنعة. استهدفت هذه الدراسة تقدير تركيز بنزوات الصوديوم في عينات لمشروبات الطاقة المستوردة المتداولة في محلات المواد الغذائية بمدينة الأصابعة، تم استخدام المعايرة الحجمية في تحديد تركيز بنزوات الصوديوم التي تعتبر من أبسط الطرق. وتم الكشف الوصفي أولا للعينات باستخدام كاشف كلوريد الحديديك، حيت تحول لون جميع العينات للون الأحمر القاتم مما يدل على وجود بنزوات الصوديوم علما بأن معظم العينات لم يكن مدونا في عبواتها تركيز البنزوات المضافة كمادة حافظة. أوضحت النتائج أن تركيز البنزوات كانت بين 324.06 و1715.56 .ppm كما أكدت الدراسة أن العينة رقم5 ( Wildpower) تحتوي على كمية أعلى بكثير من الحد المسموح به حسب مواصفات منظمة الصحة العالمية. اما باقي العينات المدروسة تعتبر ضمن الحد المسموح به وهو ppm1000.................. الكلمات المفتاحية:............... المضافات الغذائية، المواد الحافظة، بنزوات الصوديوم، مشروبات الطاقة، المعايرة الحجمية.
Abstract
Food preservative have become increasingly in food production. These preservative are added to stop bacterial growth during storage or transferred the food products or beverage. The high concentration of food additives are harmful to the human body, and can cause a number of heath problem. Sodium benzoate is common used as a preservative in the food and beverage such as energy drinks. In this study the concentration of sodium benzoate was determined in the seven energy drinks samples imported produced in Asb"ah markets. Qualitative analysis of sodium benzoate with FeCl3 test showed positive result with change in the color of the solution to dark red. The titration method was used in this determination, which was found to give accurate results in addition to its simplicity, results were found that sodium benzoate amounts by titration method were between 324. 06 – 1715.65 ppm. As a conclusion it can consideration that same concentration of the samples in this study in the optimum level except sample 5 (Wildpower)...................... Keywords:........... Food additives, preservative, Sodium benzoate,Energy drinks, Volumettric titration