Open Access Journal

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Supervised by

عزل وتشخيص بعض الفطريات المصاحبة لحبوب القمح المخزونة – الجبل الأخضر - ليبيا

الملخص
تم في هذه الدراسة حصر وتعريف الفطريات المصاحبة لحبوب القمح خلال فترة تخزين خمسة أشهر ابتداء من شهر يونيو الى شهر أكتوبر حيث تم أخذ عينات عشوائية في كل شهر وفحص الفطريات المصاحبة بأتباع طريقة (Pitt &Hocking, 1997) لتقنية العزل المباشر وتركت الاطباق في التحضين وتم تتبع ظهور النموات الفطرية وحصر عدد المستعمرات الفطرية ثم إعادة عزل كل فطر على حده وتنميتها و الحصول على عينة نقية من الفطريات المعزولة. ولوحظ وجود عدة أنواع من الفطريات المصاحبة لحبوب القمح المخزونة هي: Alternaria Fusarium Aspergillus Penicillium الفطر الأكثر ظهورا على الحبوب في بداية فترة التخزين ( Fusarium spp) حيث سجل اعلى نسبة شهر يوليو ويونيو (33، 34) وكذلك فطر (Alternaria spp ) ثم بدات في التناقص بزيادة فترات التخزين ليبدأ في الظهور وبزيادة مضطرد عدد كلا من الفطريات Penicillium, Aspergillus بزيادة فترات التخزين، تزايدت عدد المستعمرات المعزولة زيادة مضطردة بزيادة فترة التخزين حيث بدأت في بداية النخزين شهر يوليو(61) ووصلت الى (109) في نهاية فترة التخزين شهر أكتوبر. حيث سجل الفطرFusariumspp أعلى نسبة عزل للفطريات المصاحبة لحبوب القمح بلغ % 34، يليه Pencillium بنسبة ظهور بلغت26 % تم الفطر Alternaria بنسبة بلغت 20%، يليها الفطر Aspergillus بنسبة عزل بلغت20 % من الفطريات.................... الكلمات الدالة :............ حبوب القمح، فطريات
Abstract
Wheat grains are susceptible to various fungi during storage, leading to deterioration and reduced viability, which ultimately affects germination rates and nutritional value. This study aimed to identify and characterize the fungi associated with wheat grains over a five-month storage period, from June to October. Random samples were taken each month, cultured on nutrient media, purified, and examined for fungal presence. The following fungi were observed: Fusarium, Penicillium, Aspergillus, and Alternaria. The most prevalent fungus at the beginning of the storage period was Fusarium sp., with a rate of 33%. This was followed by Penicillium at 21%, and then Aspergillus and Alternaria, with lower rates of 4% and 3%, respectively. At the end of the storage period, the number of Penicillium colonies increased to 31, followed by Fusarium at 30. Given the risks posed by these fungi in damaging grains and releasing toxins during metabolic processes, it is recommended to study and isolate these toxins to understand their negative impacts.................. Keywords:........... Wheat grains, fungi storage, insulation, seeds