International Science and Technology Journal

Home < Articles < Article Details

Physiological adaptation of poultry to tropical climates

الملخص
نظرًا لكون تربية الدواجن مصدرًا رئيسيًا للبروتين من حيث اللحوم والبيض، فإنها تلعب دورًا حيويًا في الأمن الغذائي العالمي. و يهدف هذا البحث إلى دراسة كيفية تكيف الدجاج من الناحية الفسيولوجية مع البيئات الاستوائية. استخدم هذا البحثمنهجًا كميًا بنمط مقطعي (Cross-Sectional). وقد تم التركيز على دراسة ثلاثة سلالات من الدجاج تُربى بانتظام في المناطق الاستوائية، وهي: Gallus gallus، وبلدي، وHypeco. شملت العينة 150 دجاجة (50 من كل سلالة). أظهرت نتائج الدراسة وجود اختلافات فسيولوجية وسلوكية كبيرة بين دجاج Gallus gallus، والبلدي، وHypeco في استجابتهم لدرجات الحرارة الاستوائية. كانت إناث دجاج Hypeco هي الأعلى في درجة حرارة الجسم، ومعدل التنفس، ومعدل ضربات القلب، ومستوى الكورتيكوستيرون، مما يدل على أنهن أكثر عرضة للإجهاد الحراري مقارنة بالسلالات الأخرى............... الكلمات المفتاحية:........... التكيف الفسيولوجي، الدواجن، المناخات الاستوائية.
Abstract
As a major source of protein in the form of meat and eggs, poultry farming is critical to global food security. The aim of this study was to investigate how chickens physiologically adapt to tropical environments. This study used quantitative research with a cross-sectional approach. The study focused on three chicken breeds that are regularly raised in tropical regions: Gallus gallus, Baladi, and Hypeco. A total of 150 chickens (50 per breed). This study found substantial physiological and behavioral variations between Gallus gallus, Baladi, and Hypeco chickens in response to tropical temperatures. Hypeco hens had the highest body temperature, respiratory rate, heart rate, and corticosterone levels, showing that they are more heat stressed than other breeds............... Keywords: .........Physiological, Adaptation, Pultr, Ttropical, Climates.