International Science and Technology Journal
Published by
Under supervision of
Open Access Journal
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering
عزل وتعريف الفطريات المرافقة لبعض حبوب المحاصيل النجيلية والمسببة للأمراض النباتية.
Researcher(s): | |
Institution: | عضو هيئة تدريس متعاون في كلية العلوم ، جامعة الزنتان. |
Field: | علوم الاغذية والزراعة وعلوم النبات |
Published in: | 18th volume - July 2019 |
الملخص
هدفت هذه الدراسة الى عزل وتحديد الفطريات المرافقة لعدد ستة اصناف من القمح والمسببة لبعض الامراض النباتية التي تنتقل بواسطة البذور منها ثلاثة اصناف صلبة ( بني سويف Banisweif ، النعمة Annaama ، بلتاجي Beltagi ) وثلاثة طرية (شام 10 Cham ، بحوث 208Bo-hott ، ابوالخيرAbou-lkheir) بطريقة اوراق الترشيح والوسط الغذائي حيث تم عزل اربعة اجناس فطرية منها رمية وممرضة للنبات للفطريات Aspergillus spp ,Fusariumspp ,Pencillium spp ,Rhizopussppعلى الاسطح الخارجية للبذور ، وثمانية اجناس للفطرياتChetomiumspp , Rhizopus spp , Aspergillusclavatus , A.niger, Stemphyliumspp, Alternaria spp, Rhizoctonia spp, Fusariumspp, Cladosporiumsppداخل المحتوى الداخلي للبذور ، حيث بينت النتائج ان اكثر الفطريات ترددا بطريقة اوراق الترشيح هو فطر Rhizopusstolonifer, يليه فطر Pencilliumsppيليه فطر Aspergillusclavatus بنسب ( 90 ، 78.1 ، 28 % ) على التوالي للأصناف ( بحوث 208 ، النعمة ، شام 10) ، بينما كانت اكثر الفطريات ترددا بطريقة الوسط الغذائي Cladosporium sppيليه فطرFusariumspp وفطرRhizopus spp وRhizoctonia spp ، وفطرChetomium spp بنسب ( 96.8، 64.5 ، 56.5 ، 47.3 ، 46.8 % ) على التوالي وان نسبة انبات الحبوب المختبرة وكذلك نسبة الاصابة قد اختلفت باختلاف الاصناف ، وان بعض الاصناف التي كانت نسبة انباتها اكبر سجلت اقل نسبة للإصابة بفطريات البذور ، كما سببت الفطريات تشوهات للجذور وتغير لونها وتعفنها وخفض في اطوال البادرات وفي جذورها الجانبية وتوقف نموها .
Abstract
The aim of this study was to isolate and identify the fungi associated with six wheat varieties and causing some plant diseases transmitted by seeds, including three solid varieties (Banisweif, Grace Annaama, Beltagi Belt) and three soft (Cham 10 Cham, Research 208Bo-hott, Abou El Khair Abou- lkheir) by filtration papers and food medium where four fungal species were isolated, including thrombus and pathogenic plant fungi Aspergillus spp, Fusariumspp, Pencillium spp, Rhizopusspp on the outer surfaces of seeds, and eight genera of fungi Chetomiumspp, Rhizopus spp, Rhizopusigerpppp, Aspergilligerclavatus A. spp, Fusariumspp, Cladosporiumspp within the internal content of the seeds, where they are shown The results of the most frequent fungi were filter Rhizopusstolonifer, followed by Pencilliumspp followed by Aspergillusclavatus (90, 78.1, 28%) respectively for the varieties (Research 208, grace, Cham 10), while the most frequent fungi were Cladosporium spppp followed by Fusariums. Rhizopus spp, Rhizoctonia spp, and Chetomium spp (96.8, 64.5, 56.5, 47.3, 46.8%), respectively. The fungi also caused deformities of the roots, discoloration, rot, and cut in folding The seedlings are at their lateral roots and stop their growth.