International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

Evaluation of Chemical and Physical Properties of Olive Oils Samples Collected from Al-khoms-Libya

الملخص
الهدف من هذه الدراسة هو تقييم بعض الخصائص الفيزيائية والكيميائية لزيت الزيتون؛ لتحديد وتصنيف زيت الزيتون. عينات ثمار الزيتون التي تمت دراستها والتي تم جمعها من خمس مزارع محلية متنوعة في منطقة الخمس - ليبيا قد قطفت عند المرحلة الأخيرة من النضج استنادًا إلى درجة تصبغ لب وقشرة الثمرة لفحص الخواص الفيزيائية والكيميائية (الكثافة، الوزن النوعي، اللزوجة، معامل الانكسار، نقطة الانصهار، نقطة التجمد، الرقم الحمضي، الأحماض الدهنية الحرة، رقم التصبن وعدد الإستر). نتائج الخصائص الفيزيائية والكيميائية لعينات زيوت الزيتون في الدراسة الحالية كانت على النحو التالي: الكثافة (0.879 – 0.912 g ̸ cm3), الوزن النوعي (0.878 - 0.911)، معامل الانكسار (1.4731 - 1.4744)، اللزوجة (0.828 - 0.873 poise )، نقطة الانصهار (6 - 7.5 C0)، نقطة التجمد (2 - 3 C0)، الرقم الحمضي (8.42 - 15.9 mg KOH/g)، الاحماض الدهنية الحرة (أقل من 2 ٪)، رقم التصبن (182 - 212.8 mg KOH/g) ورقم الإستر (166.1 - 204.4 mg KOH/g ).أظهرت العينات خواص فيزيائية وكيميائية جديرة بالاهتمام وتوجد ضمن النطاقات المسموح بها في جميع شروط المعايير التجارية للمجلس الدولي لزيت الزيتون (IOOC). أدت النتائج الحالية إلى اثبات جودة ونقاء وضمان صحة زيت الزيتون الذي ينتمي لمنطقة الخمس.
Abstract
The objective of this study was to evaluate some of the physical and chemical characteristics of olive oils; to identify and classify the oils. The olive samples which were studied collected from five local various farms in Alkhoms - Libya were handpicked at the last stage of ripening index based on the degree of pulp and skin pigmentation for examined the physical and chemical properties (density, specific gravity, viscosity, refractive index, fusion point, freezing point, acid value, free fatty acid, saponification number and esther number). Results of the physical and chemical characteristics of olive oils samples of the current study were found as the following: density (0.879 -0.912 g/cm3), specific gravity (0.878 - 0.911), refractive index (1.4731 - 1.4744), viscosity (0.828 - 0.873 poise), fusion point (6 - 7.5 C0), freezing point (2 - 3 C0), acid value ( 8.42 - 15.9 mg KOH/g), free fatty acid (less than 2%), saponification numbers (182 - 212.8 mg.KOH/g) and esther number (166.1 - 204.4 mg.KOH/g ). Samples exhibited remarkable physical and chemical properties and which are found to be within the permissible ranges in all terms of the International Olive Oil Council (IOOC) Trade Standards. Current results led to the installation of quality, purity and guaranteeing the authenticity of this olive oil which belonging to Alkoms region.