International Science and Technology Journal
Published by
Under supervision of
Open Access Journal
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering
تقييم جودة المياه الجوفية باستخدام مؤشر جودة مياه الشرب (دبليو كيو أي) لبعض مناطق قدم الجبل في ليبيا – حالة دراسة
Researcher(s): | - ناجي محمد شكشم
- خليل إبراهيم السامرائي
- مسعود احمد البرشني
|
Institution: | القسم المدني-كلية الهندسة-جامعة صبراته قسم الهندسة الجيولوجية– كلية الهندسة-جامعة طرابلس القسم المدني- كلية الهندسة جادو- جامعة نالوت |
Field: | تحلية و معالجة المياه، جودة المياه |
Published in: | 23rd volume - October 2020 |
الملخص
تم تسليط الضوء في هذا البحث على دراسة وتقييم جودة المياه الجوفية لغرض الشرب لسبعة أبار مُوزعة في مناطق قدَم الجبل وهي (البدارنة، الجوش، بدر، تيجي). جُمعت عدد مِن العينات للآبار خِلال (2018)، وتم تعيين الخواص الطبيعية والكيميائية لهذه العينات وتحديد تراكيز العناصر: الأس الهيدروجيني pH، والمواد الذائبة الصلبة TDS، التوصيل الكهربي EC، العسرة الكلية، والكالسيوم والمغنيسيوم والكبريتات والبوتاسيوم والصوديوم، مع مقارنة النتائج بجودة المياه القياسي (WHO,2011)، وأُجريت العمليات الحسابية لمؤشر الجودة للماء WQI-Water quality index. حيث خلصت النتائج إلى ارتفاع تركيز الأملاح في الأبار المدروسة مما أثر على جودة المياه بحيث كانت بين الرديئة إلى غير صالحة للشرب وفق مؤشر الجودة.
Abstract
The study of the quality assessment of groundwater for the drinking of seven wells distributed in Kadam AL-jabal (Bdarna, Josh, Badr and Tigi) was highlighted in this research. A number of well water samples were collected during (2016), natural and chemical properties were assigned to these samples and elements were identified by the following: pH, TDS solids, EC Electrical conductivity, total hardness, calcium, magnesium, sulphate, potassium, sodium, results compared to standard water quality (who,2011), and (WQI-Water Quality Index), calculations were performed. The results found that the salt concentration in the studied wells increased, affecting water quality so that it was between poor and undrinking according to the quality index.
Keywords: Groundwater, natural and chemical properties, standard water quality and water quality index.