International Science and Technology Journal
Published by
Under supervision of
Open Access Journal
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering
DEVELOPMENT OF BACTERIOLOGICAL METODS FOR ISOLATION AND IDENTIFICATION OF PSEUDOMONAS AERUGINOSA AND FLURSCENS
Researcher(s): | - Elhedmi Abdulkhaleg
- Samira Guma Jrad
|
Institution: | Higher Institute of Medical Professions. Al-Qarah Poli faculty of Physical Education and Sports Sciences, Tripoli, University, Libya |
Field: | العلوم الطبية و الصحية |
Published in: | 25th volume - April 2021 |
الملخص
تمت في هذه الدراسة عزل خمسة وثلاثين سلالة من البكتريا من جنس (الزائفة) من الأطعمة الملوثة ( الحليب واللحوم والأسماك). حيث تمت دراسة الخصائص الشكلية والفسيولوجية والكيمياء الحيوية التي سمحت بتحديد 10 سلالات. ستة سلالات من (الزائفة الفلوريسين), وأربع سلالات من (الزائفة الزنجارية).
استندت اختبارات تحديد البكتيريا المعزولة إلى خصائص مثل اعتمادها على الأكسجين الجزيئي، والقدرة على تكوين أصباغ معينة، وأختبار الكتالاز، والقدرة على النمو في درجات حرارة مختلفة، والقدرة على تقليل النترات والنتريت، والقدرة على تحلل النشا، وكذلك أشكال (مورفولوجيا) الخلايا.
Abstract
Thirty five strains of bacteria of the genus Pseudomonas were isolated from contaminated food (milk, meat and fish). Their morphological and physiology-biochemical characteristics which allowed identifying 10 strains have been studied. Six strains belong to P. fluorescens, and four strains – P. aeruginosa.
The isolated bacteria identification tests were based on such properties as their dependence on molecular oxygen, ability to form specific pigments, catalase activity, ability to grow at different temperatures, ability to reduce nitrates and nitrites, ability to hydrolyze starch, as well as morphology of cells.