International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

Determination of Potassium Bromate Concentration on Bread Samples in Tobruk - Libya

الملخص
خلال القرن الماضي، تم استخدام برومات البوتاسيوم (KBrO3) كعامل مؤكسد قوي على نطاق واسع في عمليات صناعة الخبز. هذه المواد لها العديد من الآثار الضارة على القيمة الغذائية للخبز. صُنفت أيضًا من قبل الوكالة الدولية لأبحاث السرطان (IARC) على أنها مادة مسرطنة للإنسان ومطفرة (تسبب تغيير في البيئة الجينية). لهذا السبب، تم حظر استخدام برومات البوتاسيوم في الخبز ومنتجات المخبوزات الأخرى في العديد من البلدان حول العالم. حيث حددت وكالة الغذاء والدواء الأمريكية (FDA) تركيز 0.02 ميكروغرام / غرام كحد أمن مسموح به لبرومات البوتاسيوم في الخبز. لذلك أصبح من الضروري تحديد محتوي مادة برومات البوتاسيوم في عينات الخبز المختارة في منطقة الدراسة (مدينة طبرق، ليبيا). في هذه الدراسة، تم فحص ستة وعشرين عينة من الخبز من مختلف المخابز في طبرق. أولاً تم اجراء التحليل النوعي والذي يعتمد على وجود لون مرئي ناتج عن تفاعل البرومات مع يوديد (محلول يوديد البوتاسيوم)، ومن ثم تم إجراء التحليل الكمي لقياس تركيز البرومات في جميع العينات باستخدام طريقة القياس الطيفي. خلُصت هذه الدراسة إلى أن جميع العينات التي تم تحليلها تحتوي على مستويات مختلفة من برومات البوتاسيوم. وتجدر الإشارة إلى أن أقل تركيز من برومات البوتاسيوم كان أعلى بمقدار 85 مرة من المستوى الآمن المسموح به، بينما كان أعلى تركيز والذي بدوره كان أعلى بمعدل 310مرةعن المستوى المسموح به، وهو ما يعتبر مهدد للحياة وغير آمن للاستهلاك البشري.
Abstract
During the last century, potassium bromate KBrO3 as a strong oxidizing agent have been used extensively in the process of bread-making. These additives have adverse effects on the nutritional value of bread. It has been also classified by the International Agency for Research on Cancer (IARC) as a human carcinogen and mutagen. For this reason, the use of potassium bromate in bread and other bakery products has been banned in many countries around the world. The US Food and Drug Agency (FDA) has set a concentration of 0.02 μg/gas permissible safe limit of potassium bromate in bread. Therefore, it became necessary to determine the content of KBrO3 in some selected bread samples in the study area (Tobruk city, Libya). In this study, twenty-six samples of bread from different bakeries in Tobruk have been investigated. The qualitative method was based on the presence of a visible color resulted from the reaction of bromate with iodide (potassium iodide solution). The quantitative testto measure the concentration of KBrO3 in all samples was performed using spectrophotometric method. It was found that all of the analyzed samples contained deferent levels of potassium bromate. It worth noted that the least concentration of potassium bromatewas 85 times higher than thepermissible safe level, while the highest concentration was 310 times higher which considers to belife- threatening and unsafe for human consumption