International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

Measurement of Some Physical Properties of Libyan Honey

الملخص
اثني عشر عينة من العسل الليبي من أصول نباتية مختلفة تتمثل في عسل السدر، عسل الزعتر وعسل الربيعي، تم جمعها من مربي نحل من مدينة الزاوية (غرب ليبيا). حيث تم في هذه الدراسة قياس بعض الخواص الفيزيائية والكيميائية لهذه العينات، مثل محتوى الرطوبة، الكثافة النوعية، الموصلية الكهربائية، إجمالي المواد الصلبة الذائبة، قيمة الأس الهيدروجيني، والحموضة الحرة. أظهرت نتائج هذه الدراسة أن جودة عينات العسل الليبي التي تم فحصها كانت مطابقة للمواصفات العالمية. حيث بلغ متوسط محتوى الرطوبة لعسل السدر(90.7%) وعسل الزعتر (9.380.8%) والعسل الربيعي (10.731%)، حيث انخفاض محتوى الرطوبة يحمي العسل من التخمر، وتراوحت الكثافة النسبية من 1.341 إلى 1.423 لجميع عينات العسل المختبرة، والتي تتناسب عكسياً مع محتوى الرطوبة. كانت الموصلية الكهربائية للعينات ضمن الحدود الدولية وسجلت 4426S/cm كحد أقصى، وتراوحت قيمة المواد الصلبة الدائبة الكلية من 202ppm إلى 300 ppm بينما تراوح الأس الهيدروجين بين 3.5 إلى 5.6 والحموضة الحرة تراوحت من 10 meq/kg إلى 20 meq/kg. وفقا لتوصيات المفوضية الأوربية والتشريعات الدولية للعسل، تتمتع عينات العسل المختبرة بدرجة عالية من النقاء والجودة، فهي مطابقة للمواصفات الدولية.
Abstract
Twelve honey samples of ziziphus spina, thyme and multiflora types, were collected from a beekeeper from Zawia city (west of Libya). In this study, some physicochemical properties of the twelve honey samples were measured such as moisture content, specific gravity, electrical conductivity, total dissolved solids, pH value, and free acidity. The results indicated that the quality of Libyan honey samples was corresponding to the international standards. The average value of moisture content of the ziziphus spina honey was 90.7%, thyme honey 9.380.8 % and multiflora honey 10.731 %, the low moisture content protect honey from fermentation. The specific gravity ranged from 1.341 to 1.423 for all tested honey samples, which was inversely proportional to moisture content. The electrical conductivity of all honey samples was found within the international limits, with a maximum of 4426 S/cm, while total dissolved solids varied from 202 to 300 ppm. The pH ranged between 3.5 to 5.6, while the free acidity was between 10 to 20 meq/kg. According to the International legislation of honey; the examined honey samples have high quality and purity and are worth international specifications.