International Science and Technology Journal
Published by
Under supervision of
Open Access Journal
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering
Determination of mercury concentration in canned tuna fish at Libyan market
Researcher(s): | - Entesar Emhamed Aboglida
- Fouziya Mabrouk Samhoud
- Ahlam Mohammed Elbeskri
- Munsif Abubakr Ahmed
|
Institution: | Higher Institute of Water Affairs, El Agilat, Libya |
Field: | البيئة والتقنية الخضراء وصحة المجتمع |
Published in: | 29th volume - April 2022 |
الملخص
في هذه الدراسة ، تم تحديد تركيز الزئبق (Hg) للأسماك المعلبة المباعة في الأسواق في ليبيا بواسطة مقياس طيف الامتصاص الذري للبخار البارد باستخدام جهاز تحليل الزئبق المباشر (DMA). تراوح تركيز الزئبق (Hg) في أنواع الأسماك المعلبة (العدد = 25) بين 0.087-7.542 مجم / كجم. ومن خلال نتائج الدراسة تبين ان هناك بعض العينات بها محتوى من الزئبق أعلى من الحدود المسموح بها. لذلك، هناك حاجة إلى مراقبة شاملة للمعادن الثقيلة في الأسماك المعلبة المستوردة والمحلية لتقييم سلامة هذه المنتجات فيما يتعلق بصحة الإنسان.
Abstract
In this study, Mercury (Hg) concentration of canned fish sold of markets in Libya was determined by cold vapor atomic absorption spectrophotometer using the Direct Mercury Analyzer (DMA). Mercury (Hg) concentration in canned fish brands (n=25) ranged between 0.087-7.542 mg/kg. Some of the samples had Mercury content higher than the acceptable limits. Therefore, comprehensive and intermittent monitoring of heavy metals in canned fish is needed to assess the safety of these products with respect to human health