International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

Microplastic contamination in Gills and Gastrointestinal Tract of Fish Collected from the Tobruk Coast, Eastern Libya

الملخص
تدخل اللدائن (البلاستيك) الدقيقة جسم الأسماك عبر الفم والخياشيم. ويسبب التلوث بالدائن الدقيقة العديد من المخاطر والعواقب المتنوعة في جسم الأسماك مثل زيادة مستوى السمية وتوقف النمو. أجري هذا البحث بهدف دراسة اللدائن الدقيقة في أجسام الأسماك المجمعة من حوض خليج طبرق. جمع عدد61 عينة من الأسماك. واستخدمت صناديق الثلج لحفظ ونقل العينات من المصائد إلى المختبر. فحصت الخياشيم والجهاز الهضمي لتحديد شكل وحجم اللدائن الدقيقة في الأسماك المجمعة. حيث فصلتا الخياشيم والجهاز الهضمي عن أجسام الأسماك، واستخدم المجهر الضوئي فيفحص اللدائن الدقيقة لتحديد الشكل والحجم. أظهرت نتائج الدراسة فحص بأن جميع الأسماك المدروسة (100.0٪) ملوثة باللدائن الدقيقة في الخياشيم والجهاز الهضمي معا. كشفت نتائج اختبار مربع كاي عن عدم وجود ارتباط معنوي بين حجم اللدائن الدقيقة الموجودة في الخياشيم أو الجهاز الهضمي مع أنواع الأسماك المدروسة، وكذلك كشفت نتائج الدراسة عن عدم وجود ارتباط معنوي بين حجم اللدائن الدقيقة في الخياشيم أو الجهاز الهضمي مع حجم الأسماك المدروسة. توصي الدراسة بإجراء المزيد من البحوث حول التلوث باللدائن الدقيقة في الكائنات البحرية والأسماك. الكلمات المفتاحية: اللدائن الدقيقة، الجهاز الهضمي، خياشيم، أسماك، حوض خليج طبرق.
Abstract
The gills and mouth of the fish allow microplastics to enter the body. Microplastic contamination of the fish body can have a variety of consequences, including increasing toxicity and growth suppression. This research was conducted to study microplastics in fish collected from Tobruk Bay basin. A total of 61 fish samples were caught and collected. An icebox was used to keep and transport the samples to the laboratory. The form and size of microplastics were discovered and examined in each gill and gastrointestinal tract of the collected fish samples. Samples' gills and gastrointestinal tracts are separated from their bodies. Microplastics were observed under the light microscope. The results showed that the investigation of the gills and digestive gut revealed that all studied fishes (100.0%) were contaminated by microplastics. The chi-square test revealed the insignificant association between the size of microplastics found in fish gill and digestive tract with fish species. Also, the results showed an insignificant association between the size of microplastics in fish gill and gut with fish size. This study recommends further research on microplastic contamination in marine organisms and fish