International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

Assess the effects of irrigation water sources on the growth of faba bean (Vicia faba L.) seedlings

الملخص
أجريت تجربة في معمل كلية الموارد الطبيعية وعلوم البيئة بجامعة طبرق لتقييم جودة مصادر الري المختلفة من خلال دراسة الصفات المورفولوجية لشتلات الفول ، حيث تم إستخدام مصدرين لمياه الري (المياه الجوفية ، مياه الصرف الصناعي) مقارنة بمياه الري الطبيعية (المجموعة الضابطة). تم زراعة بذور الفول في صناديق بإستخدام التصميم العشوائي التام في ثلاثة مكررات، بحيث تحتوي كل مكررة على 50 بذرة. بعد 30 يوم من الزراعة تم تقدير الخصائص المورفولوجية للشتلات (إرتفاع النبات، طول وعدد الجذور، الوزن الرطب والجاف للشتلات، عدد ومساحة الأوراق). أظهرت النتائج التأثير السلبي للمياه الجوفية المستخدمة، وكذلك استخدام مياه الصرف الصناعي مقارنة بـ ماء الصنبور على خصائص نمو شتلات الفول المصري، وأظهرت نتائج تحليل التباين وجود فروق معنوية واضحة بين مصادر الري المختلفة، حيث نجد إنه عند إستخدام المياه الجوفية بتركيز 3٪ و 5٪ أدي إلي إنخفاض في إرتفاع النبات بنسبة تراوحت من 9.7٪ إلى 252.5٪، وتراوح الإنخفاض في طول الجذر من 37.1٪ إلى 154.3٪، على التوالي مقارنة بالمجموعة الضابطة (ماء الصنبور). بالإضافة إلى ذلك كانت مساحة الورقة 9.8سم2 عند استخدام ماء الصنبور وإنخفضت إلي 6.5سم2 و 5.2 سم2 لتركيزي المياه الجوفية علي التوالي وبلغت 8.7 سم2 و 1.1 سم2 عند استخدام مياه الصرف الصناعي المخلوطة بمياه الصنبور بنسبة (1: 1) و (2: 1) على التوالي. لذلك يراعي عند إستخدام المياه الجوفية في ري المحاصيل نسبة ملوحة البئر وتجنب إستخدام الآبار ذات الملوحة المرتفعة، وكذلك ينبغي خلط مياه الصرف الصناعي بالمياه الطبيعة عند إستخدامها في الري بنسبة لا تقل عن 50%.
Abstract
An experiment was conducted in the laboratory of the Faculty of Natural Resources and Environmental Sciences at the University of Tobruk to assess the quality of the irrigation sources on growth and development faba bean seedlings, using (groundwater and industrial wastewater) compared to tap water (as control). The experiment was conducted in a completely randomized design in three replicates, each replicate including 50 seeds. The morphological characteristics of the seedlings (plant height, root length, fresh and dry weight, and leaves area, were estimated 30 days after sowing. The results showed the negative impact of using groundwater, as well as the use of industrial wastewater compared to tap water, on the growth characteristics of faba bean seedlings. There was significant reduction in plant height ranged from 9.7% to 252.5%, and in root length ranged from 37.1% to 154.3%. In addition, the leaf area when using tap water was 9.8 cm2, and it was 6.5 cm2 and 5.2 cm2, when using groundwater at a concentration of 3% and 5%, respectively, and 8.7 cm2 and 1.1 cm2, when applying mixed industrial wastewater with a percentage of (1:1) and (2:1) respectively. Therefore, it should avoid using underground wells with high salinity to irrigate crops, and industrial wastewater must be mixed with natural water when used for irrigation at a rate of not less than 50%.