International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

تأثير مسحوق أوراق المورينغا (Moringa) على بعض المؤشرات الفيزيائية والبيوكيميائية لأشخاص يعانون من السمنة المفرطة

الملخص
تعدّ السمنة أحد أبرز المشاكل الصحيّة التي يعاني منها البشر، كما لها ارتباط وثيق في معظم الاضطرابات المرضية، وبسبب الآثار الجانبية للأدوية الكيميائية فقد كان اعتماد بديل نباتي آمن أفضل خيار لهذه المشكلة. وبناء على دراسات سابقة فقد اعتمدنا على تشكيل كبسولات من مسحوق أوراق المورينغا أولفيرا (Moringa oleifera) من أجل دراسة تأثيرها على فقدان الوزن لدى الأشخاص الذين يعانون من السمنة المفرطة، وذلك في دراسة لمدة 8 أسابيع. تم اختيار 20 شخصاً يعانون من السمنة المفرطة (مؤشر كتلة الجسم 30 إلى 40 كجم / متر مربع،10ذكور، 10إناث، تتراوح أعمارهم بين 25-40 عامًا) حيث تم تقسيمهم إلى ومجموعتين مجموعة الدواء الوهمي (n= 10) ومجموعة كبسولات مسحوق أوراق المورينغا (n =10). تلقى المشاركون إما كبسولات المورينغا على ثلاث جرعات مقسمة (كل جرعة7غرام) أو ثلاث كبسولات من الدواء الوهمي، وظلوا جميعًا على نظام غذائي يتحكم في السعرات الحرارية (2000 سعرة حرارية / يوم) و30 دقيقة من المشي لمدة 5 أيام في الأسبوع خلال مدة الدراسة بأكملها. في نهاية الفترة التجريبية، أظهرت مجموعة كبسولات المورينغا انخفاضات صافية كبيرة في وزن الجسم ومؤشر كتلة الجسم (BMI). كما أظهر المشاركون الذين تلقوا كبسولات المورينغا انخفاضاً في نسبة الجلوكوز في الدم أثناء الصيام، ونسبة LDL / HDL، والدهون الثلاثية مقارنة بمجموعة الدواء الوهمي. ولم يتم الإبلاغ عن أي أحداث سلبية كبيرة من قبل المشاركين في مدة الدراسة. كلمات الدالة: أوراق المورينغا- السمنة- مؤشر كتلة الجسم– LDL – HDL - الدهون الثلاثية.
Abstract
Obesity is one of the most prominent health problems that humans suffer from, as it is closely related to most pathological disorders, and because disorders. Becaese of the side effects of chemical drugs, adopting a safe vegetarian alternative was the best option for this problem. Based on previous studies, we relied on forming capsules of Moringa oleifera leaf powder in order to study its effect on weight loss in obese people, in 8 weeks study. 20 obese subjects (body mass index 30 to 40 kg/m², 10 males, 10 females, age 25-40 years) were randomized and divided into two groups, the placebo group (n = 10) and the capsule group. Moringa leaf powder (n= 10). Participants received either Moringa capsules in three divided doses (each dose 7g) or three placebo capsules, and all remained on a calorie-controlled diet (2,000 kcal/day) and 30 minutes of walking 5 days per week for the entire duration of the study. At the end of the trial period, the moringa capsule group showed significant net decreases in body weight and body mass index (BMI). Participants who received moringa capsules also showed lower fasting blood glucose, LDL, LDL/HDL ratio, and triglycerides compared to the placebo group. The participants reported no significant adverse events over the duration of the study. to the placebo group. No significant adverse events were reported by the participants over the duration of the study. Keywords: Moringa leaf- obesity- body mass index LDL – - HDL triglycerides