International Science and Technology Journal
Published by
Under supervision of
Open Access Journal
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering
تقدير ومقارنة الخواص الفيز وكيميائية في نسبة الكالسيوم والماغنيسيوم لأنواع مختلفة من الحليب الطبيعي..........
www.doi.org/10.62341/aehk4132
Researcher(s): | - أحلام مولود أبوالعيد صوان
- إسراء مصطفى إبراهيم
- حليمة إسماعيل كرناف
- خلود محمد زقلم
|
Institution: | قسم الكيمياء، كلية العلوم بصبراتة، جامعة صبراتة، ليبيا |
Field: | الهندسة الكيميائية و هندسة النفط و الغاز |
Published in: | 34th volume - April 2024 |
الملخص
يعتبر الحليب من المشروبات الصحية التي يتناولها الإنسان في مقتبل حياته، وهو مصدر غني بالعناصر والمركبات الأساسية , تم في هذا البحث تقدير تراكيز كلا من الكالسيوم والماغنيسيوم لأنواع مختلفة من حليب الحيوانات (الإبل- البقر- الغنم- الماعز) باستخدام طريقة معايرات التعقيد بـ EDTA، بالإضافة إلى إجراء مقارنة لبعض خواصها الفيزيائية و الكيميائية، وقد أظهرت النتائج إن أعلى تركيز لكل منالكالسيوم والماغنيسيومكان في عينة حليب الغنم بتركيز1816.245ppm) و (684.05ppm على التوالي بينما كان أقل تركيز للكالسيوم في عينة حليب البقر بتركيز 1102.892ppm)) أما أقل تركيز للماغنسيوم كان في عينة حليب الإبل بتركيز (39.6607 ppm), وقد كانت درجة الحموضة لكل عينات الحليب متقاربة و تتراوح بين(6.92-6.5) بينما كانت الموصلية الكهربية ( EC) ونسبة الأملاح الذائبة الكلية (TDS) أعلى قيمة في عينة حليب الماعز (7550 µs/cm)(4832ppm)على التوالي بينما كانت أقل قيمة في عينة حليب الغنم (4580 µs/cm)(2931.2ppm) على التوالي, و كانت كلها ضمن الحدود المشار إليها في المواصفة القياسية الأردنية للحليب الخام "الطازج" والتي تضمنت حليب الإبل إلى جانب حليب الأبقار، الجاموس، الأغنام والماعز ) (مؤسسة المواصفات والمقاييس الأردنية, 2003 ), وكذلك المواصفة القياسية الليبية لحليب الأبقار الخام "الطازج" ) (المركز الوطني للمواصفات والمعايير القياسية, 2013) .و قد لاحظنا أن النتائج المسجلة في الدراسات السابقة و المسجلة عمليا في هذا البحث متشابهة تقريبا ، باستثناء تركيز الـماغنيسيوم في حليب البقر الذي كان تركيزه أعلى منه في حليب الماعز, قد يرجع السبب في ذلك إلى عامل الوراثة حيث يختلف معدل إنتاج الحليب وتركيز بعض العناصر والفيتامينات حسب السلالة المنتمية إليها تلك الحيوانات; هذا بالإضافة إلى طعام الحيوانات والبيئة التي تعيش فيها و سنها فكل هذه العوامل قد تؤثر على تركيز تلك العناصر في حليب الحيوانات المختلفة, الذي يعتبر غذاء مفيد للإنسان ومصدر مهم للكالسيوم و الماغنيسيوم المهمين لصحة الانسان.
الكلمات الرئيسية: حليب الغنم، البقر، الإبل، الماعز، تركيز الكالسيوم، الماغنيسيوم، درجة الحموضة، الموصلية الكهربية، الاملاح الكلية.
Abstract
Milk is considered one of the healthy drinks that humans consume during the prime of their lives, and it is a rich source of essential elements and compounds. In this research, the concentrations of both calcium and magnesium were estimated for different types of animal milk (camel, cow, sheep, goat) using the EDTA complexity titration method. In addition to making a comparison of some of their physical and chemical properties, the results showed that the highest concentration of both calcium and magnesium was in the sheep’s milk sample (1816.245ppm) and (684.05ppm, respectively, while the lowest concentration of calcium was in the cow’s milk sample (1102.892ppm). The lowest concentration of magnesium was in the camel milk sample (39.6607 ppm), and the pH of all milk samples was similar and between (6.92-6.5)While the electrical conductivity (EC) and the percentage of total dissolved salts (TDS) were the highest value in the goat milk sample (7550 µs/cm) (4832ppm), respectively, while the lowest value was in the sheep milk sample (4580 µs/cm). (2931.2ppm) respectively, and they were all within the limits indicated in the Jordanian standard for “fresh” raw milk, which included camel milk along with milk from cows, buffalo, sheep and goats (Jordanian Standards and Metrology Institution, 2003), as well as the Libyan standard. For “fresh” raw cow’s milk (National Center for Standardization and Standardization, 2013). We have noticed that the results recorded in previous studies and practically recorded in this research are almost similar, with the exception of the concentration of magnesium in cow’s milk, which was higher in concentration than in goat’s milk. The reason for this may be due to the genetic factor, as the rate of milk production and the concentration of some elements and vitamins vary according to the breed to which these animals belong. This is in addition to the animals’ food, the environment in which they live, and their age. All of these factors may affect the concentration of these elements in the milk of various animals, which is considered a beneficial food for humans and an important source of calcium and magnesium, which are important for human health.
Keywords: sheep, meat, camel and goat milk, calcium concentration, magnesium, pH, EC, TDS.