International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

مقارنة فعالية المستخلص الإيثانولي لأوراق نبات المورينجا Moringa oleifera Lam. مع بعض المضادات الحيوية على نمو بكتيريا Staphylococcus aureus

الملخص
هدفت هذه الدراسة إلى تحديد تأثير المستخلص الإيثانولي لأوراق نبات المورينجا Moringa oleifera L. مع بعض المضادات الحيوية وهي (اميبينيم، جنتامايسين، نوفوبايسين، بنسيلين، ارثرومايسين، باسيتراسين، تيتراسايكلين، اوبتوسين، نيتروفيورانتين) في تثبيط نمو البكتريا المكورة العنقودية الذهبية Staphylococcus aureus الموجبة لصبغة جرام. حيث تم استخدام طريقة انتشار الآجار لاختبار الفعالية المضادة للبكتيريا. أوضحت النتائج أن مستخلص الإيثانول لأوراق نبات المورينجا كان له تأثير وتثبيط عالي على نمو البكتيريا المختبرة بقطر منطقة تثبيط 0.10± 9.66 مم. وقد أظهرت النتائج ان بكتيريا Staphylococcus aureus قد كانت ذات مقاومة شديدة للمضاد الحيوي الاوبتوسين والبنسيلين أما باقي المضادات الحيوية المستعملة في هذه الدراسة فكانت لها تأثير تثبيطي عالي يتراوح قطر التثبيط ما بين 0.00± 7.00- 0.23±29.00 مم. هذه النتائج توضح أن اوراق نبات المورينجا قد تكون لها خصائص مضادة لبكتيريا المكورة العنقودية الذهبية وتقترح هذه الدراسة إمكانية تطبيق أوراق هذا النبات لوحدها كمصادر طبيعية مضادة للبكتيريا او يتم أضافتها لتركيبة بعض المضادات الحيوية الاخرى وذلك سعيا للتطوير المستقبلي لتصنيع مضادات حيوية جديدة لعلاج بعض الأمراض الخطيرة المعدية. الكلمات المفتاحية: مستخلص ايثانول- أوراق المورينجا – بكتيريا المكورة العنقودية الذهبية- المضادات الحيوية- Staphylococcus aureus.
Abstract
The purposes of this study were to recognize the antibacterial activity of ethanol extract of moringa plant leaves (Moringa oleifera L.) and some of antibiotic against gram-positive bacteria Staphylococcus aureus. The results showed that the extract had a high effect and inhibition on the growth of the bacteria tested with zone of inhibition ranged between 0.10± 9.66 mm. The results showed that the bacteria strain was more resistant to the antibiotics Optocin and penicillin. However, the rest of the antibiotics used in this study had a high inhibitory effect on bacterial strain, as the diameter of inhibition zone ranged were between 7.00 ± 0.00 -29.00 ± 0.23 mm. These findings demonstrate that Moringa oleifera L. plant leaves may have antibacterial properties against Staphylococcus aureus. This study suggests the possibility of applying Moringa oleifera L. leaves alone as natural sources of antibacterial and or test the synergistic effect with other antibiotics may provide clues to clarify potential candidates for the future development of new chemotherapeutic drugs for the treatment of some infectious diseases. Key words: - Ethanol extract, moringa leaves, antibacterial activity, antibiotic, Staphylococcus aureus.