International Science and Technology Journal

Published by

Under supervision of


Open Access Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Under supervision of

Determination of the total amount of vitamin C in some packaged juices from local companies in Libya

الملخص
عصائر الفواكه معروفة باحتوائها على العديد من الاحماض العضوية وأهمها حمض الاسكوربيك (فيتامين ج)، تحتوي العصائر على قيم غذائية وفوائد عامة لصحة الانسان كالوقاية من الأمراض. توجد هذه الاحماض في الفاكهة الطازجة التي يصنع منها العصير أو تضاف كمكمل غذائي أثناء التصنيع، تهدف هذه الدراسة الى تقييم جودة بعض العصائر المعلبة المحلية والمتوفرة في السوق الليبي لعدد 5 شركات محلية هي (الريحان، المزرعة، جودي، المروج، وزين)، ومقارنتها مع المواصفات القياسية الليبية، من ناحية الكمية الكلية لفيتامين ج، وذلك نظرا للاستخدام الكبير لهذه العصائر المعلبة في النظام الغذائي للكبار والاطفال خصوصا. تم تجميع عينات العصائر المعلبة لأنواع مختلفة تشمل (أناناس، برتقال، كمثرى، جوافة، خوخ، عنب، وغيرها) المتوفرة في الأسواق التجارية الليبية و بطريقة عشوائية بعد فترة تخزين تراوحت ما بين 6-10 أشهر من تاريخ الإنتاج و بمعدل 3 عينات لكل منها، و تم تحليل العينات بالطريقة الطيفية بواسطة جهاز مطياف الامتصاصي الجزيئي للأشعة المرئية و الفوق بنفسجية (JENWAY 6405 UV/Vis. Spectrophotometer) ، و قد تبين من خلال النتائج الكيميائية المتحصل عليها أن كمية فيتامين ج في جميع العينات كانت ضمن الحد المسموح به ومطابقة للمواصفات القياسية الليبية، و كان أفضلها في شركة الريحان و أقلها في شركة زين. الكلمات المفتاحية: حمض الاسكوربيك، فيتامين ج، العصائر المعلبة، الطريقة الطيفية، المنحنى القياسي، (UV/Vis. Spectrophotometer).
Abstract
Fruit juices are known to contain many organic acids, the most important of which is ascorbic acid (vitamin C), because of its nutritional values and benefits for human health and disease prevention. These acids are found in fresh fruits from which the juice is made or are added as a nutritional supplement during manufacturing. This study aims to evaluate the quality of some local packaged juices available in the Libyan market for 5 local companies: (Al-Rayhan, Al-Mazraa, Judy, Al-Morouj, and Zain), with the results of previous studies and Libyan standards. in terms of the total amount of vitamin C, due to the large use of these packaged juices in the diet of adults and children in particular, as samples of packaged juices of different types (pineapple, orange, pear, guava, peaches, grapes, and others) available in various commercial markets and in a random manner after a storage period ranging between 6-10 months from the date of production, at a rate of 3 samples for each. It was analyzed spectrophotometrically using a molecular absorption spectrometer for visible and ultraviolet radiation (JENWAY 6405 UV/Vis. Spectrophotometer). The resultes shown that the amount of vitamin C in all samples was with in the limit and conformed to Libyan standards, and the best in vitamin C content was at Al-Rayhan Company and the least was at Zain Company. Keywords: Ascorbic acid, Vitamin C, packaged juices, spectrophotometric method, standard curve, (UV/Vis. Spectrophotometer)