Open Access Journal

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Supervised by

Determination of heavy metals in some Cakes types collected from markets in the City of Al-Bayda – Libya

الملخص
العناصر الثقيلة هي عناصر كيميائية ذات كثافة عالية ووزن ذري مرتفع. وعلى الرغم من استخدامها الواسع النطاق في العديد من الصناعات والتطبيقات، إلا أنها تشكل مخاطر كبيرة على البيئة والصحة العامة إذا لم يتم التعامل معها بشكل صحيح. تم إجراء هذه الدراسة لتقدير تركيز بعض العناصر المختلفة في أنواع مختلفة من الكعك، حيث تم جمع عينات الكعك من محلات مختلفة في مدينة البيضاء، وتناولت الدراسة ستة أنواع من الكعك. تم استخدام جهاز الفوتومتر اللهب لتقدير أملاح الصوديوم والبوتاسيوم، وتم استخدام جهاز الطيف الضوئي لتقدير العناصر الثقيلة. تم هضم العينات باستخدام طريقة الهضم باستخدام حمض النيتريك HNO1 وحمض الهيدروكلوريك HCl والتسخين حتى يتبخر أكاسيد البني ونحصل على نصف الكمية. أظهرت النتائج أن تركيز الصوديوم والكروم والحديد والنحاس أقل من الحدود المسموح بها، وأن تركيز البوتاسيوم أعلى من الحدود المسموح بها، كما أظهرت النتائج أيضًا أن عينات الكعك التي تم جمعها لا تحتوي على الرصاص وتم ملاحظة وجود تناقض. تراوح تركيز البوتاسيوم بين (541.50 إلى 763.25)، وتراوح تركيز الصوديوم بين (1.34 إلى 3.52)، وتراوح تركيز الحديد بين (1.72 إلى 7.16)، وتراوح تركيز النحاس بين (44.36 إلى 67.62)، وتراوح تركيز الكروم بين (0 إلى 0.25). يمكن توسيع الدراسة لتشمل أنواع أخرى من الكعك، مثل الكعك المحشو لتوفير صورة أكثر شمولية عن تلوث المعادن الثقيلة في هذه المنتجات. يمكن تحليل المزيد من العناصر الثقيلة، مثل الزئبق والزرنيخ والكادميوم، لتقييم المخاطر الصحية بشكل أكثر دقة. .......... الكلمات الافتتاحية:....... المعادن الثقيلة ، انواع الكعك ، الاسواق ، البيضاء- ليبيا
Abstract
Heavy metals are chemical elements with high density and atomic weight. Despite their widespread use in various industries and applications, they pose significant risks to the environment and public health if not handled properly. This study was conducted to estimate the concentration of some different elements in different types of cakes, where cake samples were collected from different shops from Al-Bayda city, the study dealt with six types of cakes. Flame photometer was used to estimate sodium and potassium salts and spectrophotometer to estimate heavy elements. The samples were digested using the digestion method using HNO1 and HCl and heating until the brown oxides evaporate and we get half the amount. The results showed that the concentration of sodium, chromium, iron and copper is below the permissible limits and the concentration of potassium is higher than the permissible limits and the results also showed that the collected cake samples do not contain lead and a discrepancy was observed .The potassium concentration ranged from (541. 50 to 763.25), sodium concentration ranges from (1.34 to 3.52), iron concentration ranges from (1.72 to 7.16), copper concentration ranges from (44.36 to 67.62), and chromium concentration ranges from (0 to 0.25). The study could be expanded to include other types of cakes, such as filled cakes to provide a more comprehensive picture of heavy metal contamination in these products. More heavy metals, such as mercury, arsenic, and cadmium, could be analyzed to more accurately assess health risks.............. Keywords:..... Heavy metals, Cakes types, market and Al-Bayda – Libya.