Open Access Journal

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Supervised by

Comparison between Vitamin(C) Content in Some Fresh and Frozen Samples of Fruits

الملخص
تم تحديد تركيزات فيتامين C، المعروف أيضًا باسم حمض الأسكوربيك L، في أحد عشر نوعًا مختلفًا من الفواكه الطازجة والمجمدة بطريقة المعايرة. تمت دراسة تأثيرات بعض الحالات مثل وقت التجميد على محتويات فيتامين C. تم جمع العينات من المزارع القريبة من جنزور بموسم شامل تم عصر كل عينة أو جزء منها للحصول على العصير ومعاملتها بالطرد المركزي؛ تم أخذ حجم ووزن السائل الطاف. تم تقدير تراكيز فيتامين C للعينات الطازجة بعد 12 و 24 و 48 و 72 ساعة والعينات المجمدة بعد 1 و 2 و 3 و 4 أسابيع. من النتائج التي تم الحصول عليها، انخفض تركيز فيتامين C مع زيادة زمن التجارب للعينات الطازجة والمجمدة مع وجود فرق كبير إحصائيا. تم العثور على أعلى تركيز في البرتقال الدموي ولوحظ أقل تركيز في التفاح للعينات الطازجة والمجمدة. وفي الوقت نفسه، كان تركيز فيتامين C أعلى في العينة المجمدة منه في العينة الطازجة دون اختلافات معنوية. وفي الختام فإن طريقة التجميد لفترة محدودة (شهر مثلا) هي الطريقة الأفضل للحفاظ على تركيز فيتامين سي لأنها تعمل على تثبيط نشاط الإنزيمات المؤكسدة وتكسير فيتامين سي.............. الكلمات المفتاحية:......... فيتامين ج، الفواكه المجمدة؛ الفواكه الطازجة طريقة المعايرة حمض الاسكوربيك.
Abstract
The concentrations of Vitamin C, also known as L-ascorbic acid, in eleven different types of fresh and frozen fruits were determined by titration method. The effects of some conditions such as time of freezing on the Vitamin C contents were studied. Samples were collected from farms close to Janzour overall seasons. Each sample or a part of it was squeezed to get juice and centrifuged; the volume and the weight of the supernatant liquid were taken. The estimation of vitamin C concentrations were done for fresh samples, after 12, 24, 48 and 72 hours and frozen samples after 1, 2, 3 and 4 weeks. From obtained results, the concentrations of vitamin C were decreased with increasing time of experiments for fresh and frozen samples with statistically significant deference. The highest concentration was found in blood oranges and lowest concentration noticed with apple for fresh and frozen samples. Meanwhile, the concentration of vitamin C was higher in frozen sample than fresh sample without significant differences. In conclusion, the freezing method for limited time (month for example) is the best way to maintain the concentration of vitamin C because it works to inhibit the activity of oxidative enzymes and break down the vitamin C............. Keywords: .......Vitamin C, Frozen fruits; Fresh fruits; titrimetric method; L-ascorbic acid.