International Science and Technology Journal
Published by
Under supervision of
Open Access Journal
ISSN: 2519-9854 (Online)
ISSN: 2519-9846 (Print)
A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering
Estimation and comparison the levels of some heavy metals in fast food (Chicken Shawarma) during the morning and evening hours from restaurants in some areas in the city of Tobruk, Libya
Researcher(s): | - Maryam. J. Yaseen
- Hamza. Osama
- Ziyad. Osama
- Hassan Gad almawal
- Amna. Salem
- Roya. Faraj
|
Institution: | Department of Chemistry-Science Faculty-Tobruk University –Libya. |
Field: | الهندسة الكيميائية و هندسة النفط و الغاز |
Published in: | 35th volume - October 2024 |
الملخص
يعتبر التلوث البيئي من المشاكل الرئيسية التي تؤثر على صحة الإنسان والحيوان، وتعتبر المعادن الثقيلة أحد الأسباب الرئيسية للتلوث. وقد هدفت الدراسة إلى تقدير تركيز المعادن الثقيلة: الحديد والنيكل والزنك والرصاص والنحاس والكادميوم في شاورما الدجاج في بعض مطاعم طبرق بليبيا في الفترتين الصباحية والمسائية، وأظهرت النتائج أن شاورما الدجاج تحتوي على تركيزات أعلى من المعادن الثقيلة تتراوح بين (9.66 - 1.23 ملجم/لتر) للحديد والنحاس (4.20 - 8.65 ملجم/لتر) والكادميوم (0.011 - 0.18 ملجم/لتر) والرصاص (0.028 - 0.052 ملجم/لتر) في الفترتين الصباحية والمسائية مقارنة بمنظمة الأغذية والزراعة (1983) ومنظمة الصحة العالمية (2000) ومنظمة الأغذية والأدوية (2001). ولم يتم العثور على أي قيمة للنيكل والزنك في العينات.............
الكلمات المفتاحية: .....العناصر الثقيلة، شاورما الدجاج، جهاز مطيافية الامتصاص الذري، طبرق - ليبيا
Abstract
Environmental pollution is one of the main issues that affect human and animal health, and heavy metals are one of the main causes of pollution. The aim of the study was to estimate the concentration of heavy metals: iron, nickel, zinc, lead, copper and cadmium in chicken shawarma in some restaurants in Tobruk, Libya in the morning and evening periods, and the results showed that chicken shawarma contains higher concentrations of heavy metals ranging from (9.66-1.23mg/L) for iron, copper (4.20-8.65mg/L), cadmium (0.011-0.18mg/L) and lead (0.028-0.052mg/L) in morning and evening periods compared to FAO (1983), WHO (2000) and FDA (2001). No value was found for nickel and zinc in the samples............
Keywords: .....Heavy metals, chicken shawarma, atomic absorption Spectrometry (AAS), Tobruk, Libya.