Open Access Journal

International Science and Technology Journal

ISSN: 2519-9854 (Online)

ISSN: 2519-9846 (Print)

DOI: www.doi.org/10.62341/ISTJ

A peer-reviewed and open access journal concerned with publishing researches and studies in the field of applied sciences and engineering

Published by

Supervised by

دراسة فعالية بعض المستخلصات النباتية ضد بكتيريا Pectobacterium cartovorium على البصل

الملخص
أجريت هذه الدراسة خلال الموسم الزراعي 2022-2023 م في قسم وقاية النبات- جامعة عمر المختار وذلك لتقدير كفاءة المستخلصات(المائية والكحولية) لنبات (القبار والحرمل) في السيطرة على بكتيريا (Pectobacterium cartovorium) المسببة للعفن الطري في العديد من النباتات ومنها البصل، ومقارنتها بالمضاد الحيوي Streptomycin تحت الظروف المعملية ، حيث استخدمت طريقة انتشار القرص في التجربة، ونوهت النتائج إلي أن المستخلصات الخاضعة للدراسة ذات فعالية في تثبيط نمو البكتيريا بنسبة بلغت (22% و 18%) للمستخلص الكحولي و (19% و 15%) للمستخلص المائي لكلا من القبار والحرمل على التوالي، حيث بينت النتائج أن المستخلص الكحولي أظهر تثبيطا مرتفعا مقارنة بالمستخلص المائي، وأشارت النتائج لفروق معنوية بين التراكيز المختلفة للمستخلصات حيث ازدادت فعاليتها بزيادة التركيز , في حين بلغت الفعالية التثبيطية للمضاد الحيوي 26%، كما أظهرت النتائج أن مستخلص أوراق نبات القبار كان أكثر فعالية ضد نمو البكتيريا من نبات الحرمل................. كلمات مفتاحية: ..........مستخلصات نباتيةSoft Rot, Pectobacterium cartovorium,
Abstract
This study was carried out during the agricultural season of 2022-2023 in department of plant protection at Omer Al-Mukhtar Univ. To estimate the efficiency of water and alcoholic plant extracts (Capparis spinosa and Peganum Harmala) to control the bacteria ( Pectobacterium cartovorium) that causes soft rot of many plants specially onion and comparing them with the antibiotic streptomycin under laboratory conditions, where the disk diffusion method was used in the experiment. The findings revealed that the efficacy of the extracts under study in inducing bacterial inhibition by the percentage of ( 22% and 18%) for alcoholic extract and ( 19% and 15%) for aqueous extract of both tested plants respectively, where the alcoholic extract gave higher inhibition than the aqueous extracts, these findings also revealed substantial variations between their different concentrations, and the effectiveness of these extracts increased with increasing concentrations while the inhibitory effectiveness of the antibiotic reached(26%), as the results showed that Capparis spinosa leaves extract was more effective against bacterial growth than Peganum Harmala. Key words: Plant extracts, Pectobacterium cartovorium, Soft rot.